perjantai 18. lokakuuta 2019

Matemaattisuudesta, objektiivisesta ajattelusta ja musiikista

Ensi kesänä Savonlinnan oopperajuhlien taiteellinen johtaja on nimeltään Matvejeff tai joku sentapainen. Hämmästyin tänä syksynä, kun naapuriin muutti matemaattisesti suuntautuneen kuuloinen pariskunta. Joko olen liikenteessä nähnyt heidät tai paikkakunnalle on tullut enemmänkin matematiikasta kovin harrastuneita.
Olen kirjoittanut paljon ajattelukyvystä ja taitojen oppimisesta, mm musiikista jotakin. Ehkä siis osaisin kirjoittaa jotakin tässä yhteydessä kiinnostavaakin.
Tänään kirjoitin kirjoitelman matemaattisuudesta https://pikakoulu.blogspot.com/2019/10/matemaattisuudesta.html
Ajattelukurssi on lukemisen arvoinen https://opisuomalaisuus.blogspot.com/2013/11/suomalainen-ajattelukyky-helppo-kurssi.html
Tavallisista ajattelukyvyn kehittämisen tiellä olevista esteistä ja niiden ylittämisestä https://pikakoulu.blogspot.com/2013/07/vaarinkasityksia-ajattelukyvysta.html

Hyvät ihmiselle luonnolliset tekemisentavat soivat. Ne ovat se perusta, jolle rakentaa ajattelukykyäkin, mm mielessään katselemisen varaan matematiikan taitoja. Elämässä mielekkäät tekemiset ja tavoitteet soivat myös.  Samoin oman elämän elämänmakuinen sujuvuus.

19.10.2019   Ensimmäisen miehitetyn kuulennon 50-vuotispäivän myötä tuli paljon insinöörivaikutetta, mikä lienee tavannut olla myös Neuvostoliiton ongelma. Liiasta insinöörivaikutteesta eroon pääsemisestä katso https://healthilymoral.blogspot.com/2019/07/in-terest-in-space-travel-makes-one.html

29.11.2019   Ensimmäisen miehitetyn kuulennon 50 vuotta sitten vaikutuksen tiimoilta sitä sun tätä kommenttiani ympäristöaiheisessa blogissani https://kokonaiskuvat.blogspot.com/2019/07/kuumatka-50-vuotta-sitten-olikin.html .

6.1.2020   Ajattelukyvyn palauttamisesta liian insinöörisuuntautuneisuuden tai matemaattisuuden jälkeen, ohje https://pikakoulu.blogspot.com/2020/01/ajattelukyvyn-palauttaminen-liian.html

1.2.2020   Savonlinnassa on viime aikoina tuntunut olevan yllättävän paljon matemaattisesti suuntautuneita, mm sellaisia, jota haluavat piilottaa jonkin pahantekonsa matemaattisuuden kaapuun. Se kai liittyy jo ensi kesän oopperajuhliin.Mutta niin katoaa taiteen suuri anti. Taide tarvitsee oman rauhan. Ammattialat olisi pidettävä enemmän erillään, sillä matematiikan vaatimukset ovat niin kovin erityyppiset kuin taidepaikkakunnan toimivuuden vaatimukset ja taiteen hyödyllisyyden vaatima maaperä.Savonlinna on tyypillisesti puolen vuorokauden tai lyhyempien kesälomamatkojen kohde, usein oopperajuhlilla käymiseen liittyen, ja siihen ovat monet tyytyväisiä.Pidemmäksi aikaatulee erityisesti oopperan alan ihmisiä, mutta se on kokonainen ammmattitaito, ei sitä vuodessa opita.

20.3.2020   Tollasii mekaanisii malleja tältä suunnalta:
World is of love (a mechanical model) http://healthilymoral.blogspot.fi/2011/08/world-is-of-love.html
Paradise theory: theory of the healthy world: http://hubpages.com/hub/Future-Paradise
Video introducing paradise theory www.youtube.com/watch?v=ppcGZEJxwHA
My book "2013: Paradise like era" http://2013paradise.blogspot.fi
A shorter version: women's values calculated for men http://www.angelfire.com/planet/paradisewins/TPBCASAW.pdf
Curing future threath scenarios http://paratiisiteoria.blogspot.fi/2013/09/paratiisissa-on-kaarme.html

5. kesäkuuta 2020   On kai hyvätietää, että suurin piirtein kaikki tai kaikkimaailman parhaat tuotteliaat matemaatikot ovat intialaisia tai intialaisilta oppinsa saaneita. Intialaisilla on jokin sellainen kuin "Vedic math" (Oiskohan toi, en oo niitä ettiny http://braincarveeducation.blogspot.com/ ), johon liittyy laskutaulu, helmitaulu tms, ja mistä ovat matematiikan lahjakkuutensa oppineet. Matematiikka ei ole sama kuin objektiivinen ajattelu, mutta ajattelukyvystäkin on apua sekä matematiikassa että muussa elämässä, mihin hyvä oppi on ajattelukurssi http://quickerlearning.blogspot.com , sillä ilman sitä ja yleissivistystä sekä kiinnostusta arkijärkisyyteen on matemaatikko helposti kovin irrationaalinen ja epäobjektiivinen.
Unkarilla lienee kulttuurillista viisautta siitä, miten saada rehevää elämää matematiikasta huolimatta. Myös Unkari on kai kuuluisa matemaatikoistaan. 

4.1.2021   Katselin pätkän Savonlinnan ym Saimaan alueen kaupunkien Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 -hakemukseen /-projektiin liittyvää live stream muusikko työssään, jossa joku mies näytti säveltävän, ja ainakin siinä pätkässä, mitä alkuun katselin, niin matematiikka aiheenaan, mikä minua aiheena ihmetytti, mutta ehkä sillä on kysyntää. Tavallinen matematiikkaa opiskellut kai voi säveltää pätkiä, jotka elämänkokemuksessa erityisen hyvin soivat, niillä kohden on tekemisentapa ja meininki toimivin, ja sikisi se kenties on hyödyllistä. Mutta toisaalta matematiikka ei ole ajattelun taito, ei ole maailmankuvan muodstamisen taito noin laajemmin, eli ei se niin kamalan hyödyllinen kaikessa ole. Mutta esim. hienosti toimiva voi siinäkin soida, esim. näköaiusti, tunnelmataju rakennehahmotuksen ja tekemisentapojen hahmottamisen apuna, olennaisuuksien painottaminen ja mielekkyydet. Toisaalta toiselta kenties kaipaisi mallia juuri hyvion sujuvasta tekmisestä, esim. työrytmistä. Ja ajattelukyvyn parantamiseen on taas katseleminen hyvä, etenkin luonnonrakkaus, rakenteet hahmottava maisemakatse ajattelutyyppinä ja yleissivistävä lukeminen. 

Säveltämään oppimisen ohje tuossa: https://composingmelodies.blogspot.com/2020/12/advices-on-how-to-compose-ode.html .

5.1.2021   Elämänkokemuksen soivuutta lisää kiva tervehenkinen liikuntaharrastus ja pitämänsä musiikin (ainakin rock) kuunteleminen radiosta, sillä radioon on valittu kappaleet sään yms mukaan sopiviksi. Lisäksi aiheen, josta säveltää, olisi oltava tervehenkisesti sellainen, jossa viihtyy, joka on kiva ja sujuu hyvin, niin se soi luonnostaan tunnelmatajun, tunteiden ja tuntemusten musiikkina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti