tiistai 13. joulukuuta 2016

Mihin savonlinnalaisia tai viikonloppumaisia piirteitä tarvitaan

Viime perjantain 9.12. ja lauantain välisenä yönä oli tunnelma kuin olisi ollut paljon aaveita, ja sitten sitä vain jatkui, mutta jos rupesi joulutontuksi, niin aaveet häipyivät kauemmas. Kai se vain tarkoittaa, että joululomamatkailijat ovat jo tulleet. Mutta minne savolaisuus katosi? On kuin paikkakunnalla olisi monia, jotka eivät ymmärrä ollenkaan, mihin savonlinnalaisia asioita tarvitaan, mutta jotka tavallaan pitävät niistä. Kokeilin tässä kutoa (Laadin kutomisohjeita, kai ihan hyviä: http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/12/neulomisesta.html) ja Savonlinnassa se sujui oikein mallikkaasti, kun taas aiemmat kerrta pääkaupunkiseudula olivat epäonnistumisia. Käsityöt siis ainakin hyötyvät savonlinnalaisista kulttuuripiirteistä, ja käsityön tekijöitä täällä kai on paljon, etenkin kai vanhuksia.

Käsityöt ja taide, ainakin maalaaminen ja musiikin oppiminen, hyötyvät iikonloppumaisista oloista, sillä muun elämän häiritsevä häly on häivyterttävä kauemmas, ja jollei se onnistu itsestään koko elämän harmonisuuden myötä, kai ken onnistuneisuuden myötä, niin on turvauduttava samantapaisiin keinoihin kuin viikonloppunakin: ruoka häivyttää työn muistumien rippeet taka-alalle tai kokonaan pois häiritsemästä, kotona on aikaa itsele ja omaa rauhaa, uskonto voi tuoda turvaa ja omaa rauhaa, omat harrastukset positiivisia tekemisiä. Lomailuun laajemminkin pätee että samat piirteet ovat tärkeitä, ja siksi niitä kai lomamatkakaupungissa ja niin maalla, että omat harrastukset toimivat aktiviteetteina, kun muita menoja ei niin paljon ole tai kun on harrastunut jostakin omia teitään opittavasta kuten taiteet tai vaativat aiheet.

* * *

Minä olen joulua varten laittanut lähinnä ilmaisia linkkilahjojani, tosin jo pitkin vuotta: 

Iloista joulua!

* * *

15.12.2016  Samaan aikaan tuli oloon sellainen ero kuin sinisen ja punaisen maidon juojilla: sinisen maidon juoja saa oireita punaisesta maidosta, lä'hinnä kai päänsärkyä, huonoa oloa ja sokeritautia, kun taas punaisesta maidosta pitävälle ei käy mitään, saapahan vain suojaa jostakin mummolamaisesta tai uskonnollisesta. Ero on kai siinä, miten uskonnollinen arki on. Eli turistien myötä pitäisi kai joulun seudulla syödä ähemmän punaista maitoa, vehnää, mössöä, rasvaista ja enemmän vihanneksia, kalaa, riisiä yms terveellisempänä pidettyä ruokaa.

* * *

Huonompi ilmapiiri, jonka turistit tuovat mukanaan, johtuu kai siitä, että nämä ovat nuorempia, vähemmän arkijärkisiä, koulutetumpaan kulttuuriin tottuneita ja koulun, opintojen ja työn uuvuttamia sekä erilaisista oloista. Heillä on arkijärki, joka kattaa aika pienen alan, ja laajemman ympäristön he hahmottavat koulutuksensa ja median varassa sekä jotakin koulutetun tyyppistä ajattelua jäljitellen. Lisäksi heillä voi olla omaa näkemystä, joka ei ole saanut tilaa ja johon he eivät aina turvaa tai saa turvata. Huono ilmapiiri syntyy kai, kun tuota laajempaa hahmoa, siis ulkoa luettua ym sentyyppistä, pidetään heidän omana ajattelunaan. Sen sijaan pitäisi zoomata paljon lähemmäs heidän omia tuntemuksiaan, arjen perusasiuoita ja tunteita sekä vapaudenkaipuuta, niin tavoittaisi sentyyppisen ihmisen, mitä savolaiset ovat ja millaisiksi ihmiset vanhemmiten kasvavat, kuka mitenkin paljon. Mutteivät siis ole niin viisaita kuin koulutuksensa vaan pikemminkin elämänviisaita, vapauden teitä löytäviä, joiden arkiympäristössä on paljon pakkoja, esim. työ, koulutus, tuttavien määräysvalkta, huolehdittavia asioita, yms.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti