perjantai 6. lokakuuta 2017

Savonlinnalaisille liikuntaa

Nuoremptana Hlesingissä vielä asuessani harrastin innolla liikuntaa, se toi hyvän olon ja jaksavaisuuden, sai elämäni sujumaan. Olin hämmästynyt, kun viereiseen kaupunkiin Espooseen muutettuani liikunnan harrastaminen takeltali, oli jotenkin vaisua. Vielä hämmästyneempi olin, kun Savonlinnaan muutettuani siitä ei tullut oikein mitään, eikä vieläkään nyt kahdeksan vuoden jälkeen tunnu löytyvän liikunnan harrastamiseen mahdollisuuksia. Liikuntaa harrastetaan ilmeisesti paikallisen kulttuurin sisältä käsin, sen tavalla. Niinpä liikkumisen ilo on löydettävä savonlinnalaisittain, kun asuu Savonlinnassa. Samoin on löydettävä se sosiaalinen lokero, joka tarjoaa liikunnan harrastamisen mahdollisuuksia jatkuvasti ja niin hyvän olon pitkällä tähtäimellä sekä terveyden.
Liikunta on vapaata tekemistä perusmuodossaan. Savonlinnalainen, etenkään vanhus, joita on Nätkillä aika iso osa, ei yleensä tee kamalan vapaasti, vaan tavoittelee taideteoksen muotoa tms työlästyneeseen tapaan, jota ei itse tunnista työlästyneeksi, ja siksi liikuntakaan ei monelle tuo niin iloa. Sen sijaan savonlinnalainen laittaa vapaan tekemisen ja tunteidensa mukaisen vauhdikkaan toiminnan mahdollisuuksia matkailijoille ja mökkeilijöille. Jos olet vähän kuin matkailija tässä hetken verran, niin kenties löydät siitä vapaan tekemisentavan, esim. hyvän tavan juosta, jolle itse osaat laatia sosiaalisen suojan. Liikunta ei ole kuin köntti vaan kuin polveileva polku, joka johtaa johonkin suuntaan vain, milloin mihinkin suuntaan muutama askel. Liikunnassa on olennaista vaihtaa tyyliä, tekemisentaopaa, tavoitteita, motivaatiota hetkellisten tuntemusten ja aavistusten mukaan, millä sekunnilla on mikin hyväksi tai kiva idea. Liikunta on mielitekojen varasita kuten vaikka se,että mitä nyt söisin, mutta liikunnassa nuo mieliteot vaihtuvat vinhempaan, reaktiiviseen tahtiin.
Savonlinnalainen myös yrittää tosissaan, lähinnä kai taidetta mutta myös muuta. Liikunnassa tosissaan tekeminen on olennaista, se saa valitsemaan hyviä tekemisentapoja, hyviä reittejä yms, mikä auttaa suorimaan koko elämäntapaansa hyväätekevin tavoin, mistä iso osa liikunnan tuomasta hyvästä olosta on lähtöisin. Mutta liikunta on myös hyväätekevää tekemistä, jortakin mitä luontomme ja kehomme, päivittäinen hyvinvointimme kaipaa. Se on myös henkireikä työputkeen tms raadantaan ja ikkuna tunteidenmukaisen tekemisen mielekkyyteen.

Liikunnallisten lahjojen oppimisesta (myös palautumisesta) katso kirjoityukseni http://kokonaiskuvat.blogspot.fi/2017/01/liikuntaa-vihreille.html
Tunteidenmukaisesta liikkumisesta http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2017/10/tunteidenmukaisesta-liikkumisesta.html
Liikkuvuuden ylläpitämisestä vanhemmalla iällä http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/08/liikkuvuuden-ja-kunnon-yllapitamisesta.html

Savonlinnalaisuudessa on myös mielipide, että päivät, arki saa sujua hyvin, mm liikunnan kannalta.

13.11.2017   Jos noiden tekstien mukainen liikunta sujuu, muttei ole fyysinen kunto kovin hyvä, niin voisi kai välistä kävellessään tai muuten liikkeellä ollessaan ottaa liikunnallisemman spurtin niin kuin mieli tekee, sen jälkeen leppoisasti kuin vapaapäivänä kotiin kulkien ja sitten kotona palautua hyvin noiden ohjeoiden mukaan: lämpimän viltin alle, villasukat jalkaan, rentoa lepoa, kuulostelua, kun kroppa palautuu, lihakset vahvistuvat ja ryhti paranee, kroppa saa lepoa, ja sitten taas leppoisasti jalkeilla, antaen kropan vielä toipua, levätä, jos se haluaa. Niin saisi kai vähitellen fyysisen kunnon paremmaksi.

16.3.2018   Terveellä tavalla tekemisen ohjeideni lukeminen kai helpottaaliikunnan aloittamista, liikkumisen sujuvuutta http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/03/terveet-elamantavat.html  , mutta niitä on kovin monta.

Minulla on vaikutelma, että minun laatimani ohjeet ovat niin mukavuudenhaluisille sopivia, että liikunnan aloittamista varten ei tarvitse haluta rehkiä, vaikka liikkumisen meininki vahvasti olisi hyvä olla tavoitteena. Eli nämä ohjeet sopisivat myös ehkä vanhemmalle väelle, lihaville, ei-niin-liikunnallisille, tunteita arvostaville, yms.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti