maanantai 4. tammikuuta 2016

Olavinlinnan rakennustavan jäljillä

Savonlinnan Olavilinnan rakensivat satoja vuosia sitten suomalaiset työmiehet elämänviisaasti, tervehenkisesti, taoitavasti, elämänmyönteisesti ja vapaamuotoisesti piirustuksia mukaillen.
Olen kirjoitellut useammista aiheista, jotka veisivät tuohon suuntaan, mutta miten lähelle, sitä en osaa sanoa, ei kai ihan maaliian kumminkaan. Tässä linkkej:
http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2013/11/suomenkieliset-suomalaiset-sosiaaliset.html
http://tanssitanssi.blogspot.fi/2016/01/aitouden-tavoittaminen-taidon-kautta.html
http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2013/11/ela-ja-anna-toisten-elaa.html
http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2013/11/suomalainen-ajattelukyky-helppo-kurssi.html
http://nopeaoppisuus.blogspot.fi/2011/03/haaveammattiin.html
http://nopeaoppisuus.blogspot.fi/2011/03/miten-oppia-kaikki-kerralla.html
Ja ehkä nämä myös:
http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/03/terveet-elamantavat.html
http://akvarelliblogini.blogspot.fi/2013/05/koiran-valokuvaus-ja-maalausohje.html
http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2015/01/meidanko-talosta-taiteilijatalo-tee-nain.html
http://harmaahapset.blogspot.fi/2011/07/tulta-leiskuu-harmaahapset.html

* * *
30.12.2016   Olavinlinna on siis tarkoitettu tyyliltään viestimään mm venäläisille, mutta ovatkohan venäläiset ymmärtäneet viesti väärin? Se (pyöreät tornit) ei ole vain että kraah ja läski. Vaan tornit lännestäö itään ovat kai Viipuri - Siperia -Moskova, ja niillä on tarkoitus viestiä Suomen paikaa maailmassa Venäjältä käsin katsottuna. Tornien pyöreys on suomalaista ja noiden venäläisten paikkauntien käsitystä hyvästä elämästä,  ja (aika) suorat muurit iittaavat kokonaiskuvaan: mikä on samantapaista suomalaisen kulttuurin ja venäläisen sivistyksen käsityksessä siitä, miten olisi hyvä elää yhteiskunnassa, mikä luo hyvän elämän edellytyksiä.
Muurien kraahhh-mallinen tyyli viittaa sotilaiden kraah-mallisuuteen ja siihen pehmennyksenä sotilaalla aterioiden huolehtiminen hyvin, mm terveellisesti (ruokaympyrän mukaan: kullakin aterialla kasviksia (muista marjat!), lihaa/kalaa/soijaa, viljatuotteita, maitotuotteita ja rasvaa, mielitekojen ja hetkellisen ravinnontarpeen mukaan) ja täysi vatsa. Mutta varsinainen kulttuurillinen viisaus on koko siviilikulttuurissa, ei pelkässä soytilaan ammatissa tai varusmiespalveluksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti