torstai 22. syyskuuta 2016

Kuvia kotoani

 Pictures from my one-room-apartment in Savonlinna, Finland, north-eastern Europe. The climate of four seasons here matters a lot! http://finnishskills.blogspot.fi/2014/11/living-with-seasons.html
English version http://picturesfrommyhome.blogspot.fi/

* * *

Siirränpä tämän nyt tähän. Tämä on jo kolmannessa paikassa, kun oikeastaan en halunnut näitä nettiin laittaa, mutta jotenkin tuli vain tehtyä niin, vaikkei kai kuuluisi, kun nettikirjoittaminen kysyy etäisyyttä tai sitä alkaa inhota, häiritsee arkea, jos on liian lähellä omaa elämää.

* * *

Kirjoittelin sisustamisesta hyvän ohjeen http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2015/08/sisustamisesta-yms.html

* * *

28.11.2016  Nämä kuvat ovat siis kotoani Savonlinnassa. Savonlinna on alle 30 000 asukkaan maaseutukaupunki Etelä-Savossa. Mikkeli on 200km Helsingistä pohjoiseen ja Savonlinna 100km Mikkelistä itään. Puolivälissä on pienempi paikkakunta Juva ja kai saman verran Savonlinnasta itään Parikkala lähellä Venäjän rajaa, mutta lähin rajanylityspaikka on kauempana etelässä Lappeenrannassa.
Savonlinna on tunnettu keskiaikaisesta ritarilinnastaan Olavinlinnasta, joka on Ruotsin vallan ajalta alunperin, ruotsalainen arkkitehti mutta suomalaisten rakentama. Nykyisin linnassa järjestetään heinäkuiset oopperajuhlat, jotka ovat kovin suuri ja hieno tapahtuma. Ennen olisikohan 30km Savonlinnan keskustasta itään Punkaharjulla järjestettiin kesäisin Retretin taidenäyttely, mutta se loppui muutama vuosi sitten, meni konkurssiin. Mutta jotakin sensuuntaista taidenäyttelyä on seudulla yritetty edelleen pitää.
Joitakin kuvia Savonlinnasta http://savolaisuudesta.blogspot.fi/2016/11/kuvia-savonlinnasta.html
Tämä blogi kertoilee jotakin Savonlinnasta, eikä paljon muuta.
Savonlinnan matkailun nettisivut: http://visitsavonlinna.fi/

* * *
Tässä kuvia kodistani, ketä lie kiinnostavat, jokainenhan sisustaa ihan eri tavalla. Olen siis asunut Savonlinnassa nyt seitsemän vuotta ja niistä viimeiset viisi Nätkin kaupunginosassa.
Letters from High Places  http://lettersthatihavegotten.blogspot.fi/
(taulujuliste http://www.ateneum.fi/tule-meille/museokauppa/
(oma kirjoitukseni tuosta kuuluisasta Gallen-Kallelan maalauksesta http://harmaahapset.blogspot.fi/2016/02/kommunikaatiosta-nuorempien-kanssa.html  , juliste maksoi 8 euroa + saman verran posti)
kartta on maailman alkuperäiskansoista
kuvan soittimet, joilla nykyisin soittelen, Savonlinnan Soitinkulmasta (vanhan hyvälaatuisen kitaran viedessäni sain kauniisti soivan ukulelen 20 eurolla)
huonekalut enimmäkseen Espoosta kirpparilta tai halpakaupasta
viherkasvit enimmäkseen Savonlinnan K-citymarketista (esim. tuo isoin palmu eli traakkipuu oli 12,5e siellä 1,5 vuotta sitten, he myyvät niitä lähinnä kevättalvella heti kovimpien pakkasten mentyä, kun sää onlähellä nollaa niin, että kasveja taas pitkästä aikaa voi kuljettaa ulkona kotimatkan kävelyosuudet )
Eri paikkakunnilla on ihan erioloista tavaraa, vaikka periaatteessa niitä kai myydään paikkakunnalta toiselle kysynnän mukaan, niin käytännössä kumminkin asuinpaikka määrää, minkätyylisiä tavarat ja huonekalut ovat. Nojatuolini ja laatikosto ovat Helsingistä, koristehyllyköt, tuolit (muttei sirkuspallit), radio ja kukkaviltti Espoosta, Savonlinnasta ompelukone, telkku, jalkalamput ja soittimen kuvan hyllyt sekä keittokomeron pikkupöytä. Helsingissä tavarat ym jättivät tilaa elämälle, joka soi tunnelmallisena yhteisön viisauden kantamana, mutta samalla jostain tuli elämänkielteinen urautuma, mikä lie jöö, joka pilasi elämän. Espoossa taas oli kaikki kivasti mutta sanoi samalla kkrraaahhhh ja oli liian hidastahtista. Savonlinnassa tyyli on mukavuudenhaluinen ja magnifient kai oopperan ja mökkeilyn myötä, mutta loppujen lopuksi jää aina miettimään, onko ruoka liian suurella painotuksella ihan vain typeryyttään. (Savonlinna lienee niitä paikkakuntia, joilla ihmiset käyvät shoppailemassa kauempaakin, jos tyylistä pitävät, esim. joku helsinkiläinen tuttu oli aikanaan käynyt päivämatkalla Savonlinnassa vaate- ym ostoksilla, muistelen. Se on kai yksi matkailu- ja taidepaikkakunnan vetonauloista. Mutta yöpyminen on eri juttu, kun täällä Savonlinnassa on vaikuttanut vaaralliselta.)
http://paratiisiteoria.blogspot.fi/2016/11/ostoksissa-onnistumisesta.html
Yksi huone per asukas on luksus mutta enemmän huoneita tekee apeaksi. Yhteen huoneeseen mahtuvat vain parhaat tavarat ja ikävät täytyy tilanpuutteen vuoksi heittää pois. 


(Koiran takana pahvilaatikoita sirkustarvikehyllyssä.)

Maalaus seinällä oli jotenkin rankka,lieneekö aiheensa vuoksi vai koska oli niin näkyvällä paikalla. 
Vaihdoin seinälle omat vesivärimaalaukseni sieltä onnistuneimmasta päästä. http://akvarelliblogini.blogspot.fi

(Puunvärinen hylly on nuottihylly ja valkoinen maalaustarvikkeille.)

Olen tässä elellyt pieni alue kerrallaan, kun niin on vaihtelevampaa ja siis viihtyisämpää olla kotosalla.


Kalevala syvällisenä monikerroksisena luettuna (kirjoitukseni Kalevalasta http://paratiisiteoria.blogspot.fi/2016/09/kalevalasta.html ) tuo tuollaista tiedostavuutta, samoin taiteet, luonto ja uskonto.

Puinen hevosen rintakuva Savonlinnan torilta puuveistosten ja tuohirasioiden myyjältä, sain alennuksessa 15 eurolla, vaikka se on kovin hieno ja ilmeikäs, kai liotetusta pinnalta hiukan kuivuneesta puusta taidolla veistetty. Se ei tosin tavallisesti ole pöydällä vaan paikallaan CD-hyllyn päällä.

Kulttuurivaikute: Suomi, Brasilia, Unkari ja toki Savonlinna ja pääkaupunkiseutu (mistä olen kotoisin)  Suomessa erityisesti, plus ukulele/paratiisisaaret.Minulla lienee tunnusomaisena piirteenä, että on hyvä järki koko ajan mukana kaikessa, mistä johtuen olen kirjoitellutkin niin paljon. Tyylilajiin vaikuttaa myös eräopaskurssi ja maalaaminen sekä aiempi liikuntaharrastus.

Ikkunanäkymiä tuossa kuvituksena http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/02/vuodenkierto-ja-henkinen-hyvinvointi.html (eivät ole niin näyttäviä vaan yritin siihen kuvata sellaista, mikä olisi aika tavallista monessa paikassa, joten lukekaapa tuo sisustusohje, se tuo puihin näyttävyyttä, vaikka teillä olisi puita vähemmän! sisustusohje http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2015/08/sisustamisesta-yms.html )

Tämä on Savonlinnan Nätkin kaupunginosassa Kaartilantie 15 ja kolmen aika samanlaisen kerrostalon (tämä on kolmesta U:n muodossa olevasta kerrostalosta keskimmäinen) välinen pihametsikkö http://savolaisuudesta.blogspot.fi/2016/06/onnistunut-pihametsikko-malliksi.html , mutta tämä on vaarallista aluetta asua ja kulkea: jos alue kiinnostaa sinua, niin lue murhanvaaroista, asuntoja välittää www.vuokraovi.com -> Savonlinna  (muistakaa laittaa kunnollinen barrikadi oven eteen illaksi ja yöksi, vahtia ruuat ja olla käyttämättä koiraa yhtään myöhään ulkona, elellä naapuruston tavalla, muille elintilaa jättäen; lähikauppa näyttänyt myyvän pilaantunutta ruokaa, joten en ole siellä käynyt, ja joskus kun asuin sen vieressä, niin ilta-aikaan sieltä saattoi kuulua laukauksia eli vaarallinen muutenkin, mikä on osassa ruokakauppoja Savonlinnassa ongelmana). Savonlinnassa ovat kaupunginosat kukin omantyylisensä, vähän kuin ihan erityyliset paikkakunnat. Näissä taloissa Nätkillä naapurusto vaikuttaa olevan ison kapasiteetin ihmisten tavalla kuin merkkihenkilöt ja lapsia on kovin vähän ja nuorta väkeä ei lähes ollenkaan. 
5.2.2018   Nätki on pitkälti mummolamaista http://savolaisuudesta.blogspot.fi/2016/03/natkilaisyydesta-ja-savonlinnalaisuudes.html . Väki on vanhusten ja ison kapasiteetin ihmisten tapaan pinnalta kilttiä mutta tarpeen tullen on kanttia, koko ajan taiteiden määrässä taitavaa mutta pitkälti ihan vain asustelevaa.
(Koristehyllykössä ja sen yläpuolella on uskonnollista esineistöä, mm kirje Vatikaanista, jonka sain vastaukseksi, kun lähetin paaville objektivisen paratiisiaiheisen kirjani http://2013paradise.blogspot.fi/2017/08/basics-of-my-paradise-theory.html .)


Sain jotkin alueet kivoiksi ja näyttäviksi, kun ajattelin siivoamista kodin laittamisena kivaksi asua. 
Siivoamisesta kivemmalla tavalla  http://tienraivaajat.blogspot.fi/2016/08/siivoamisesta.html
Ehkä vähän samaan tapaan kuin saman blogin laskunmaksuohjeessa http://tienraivaajat.blogspot.fi/2016/08/laskujen-maksusta.html .
(Taiteiden oppimisesta olen kirjoittanut blogeissani: maalaamisen oppimisesta http://akvarelliblogini.blogspot.fi/2013/05/koiran-valokuvaus-ja-maalausohje.html ja musiikista  http://musiikkipaivakirja.blogspot.fi . )

Vaikken niin ehkä osannutkaan sisustaa kaikkea hienosti, niin kokeilkaa kumminkin tuota sisustusohjettani http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2015/08/sisustamisesta-yms.html ! Siinä on esim. tuo, että miten saa ikkunanäkymästä näyttävän. Ja muutenkin yritin onnistuneilta osin juuri poimia ymmärrystäni sisustamisesta siihen. 
Oman tiensä löytämisestä, ikkunanäkymä esimerkkinä, kirjoitin tuollaisen http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2017/03/miten-valitsemme-oman-tiemme.html

Jos haet jotakin näkemyksellisyyttä, joka ehkä näissä kuvissa näkyy, niin luepa blogejani. Niitä on monta. Blogilistani näet nimeäni klikkaamalla.

* * *

Syyskuun lopulla 2017, Kuva viime talvelta muistaakseni, tarkistin: 28.11.2016, ikkunasta oikealle, metsikön päätyä kuvassa,* * *

3.3.2017 
Kerrostaloasunto voi olla monenlainen sisältä. Niin kuin jos ikkunasta näkyy puita,

voi valita vehreän tai puistomaisen tai kaupunkimaisen näkymän valitsemalla, minne

oleskelu ja kulkureitit ikkunanäkymiin nähden painottuvat, ottaen esim.kiehtovasta

kirjasta tms mielessäpyörivästä aihepiiristä teeman, jota vaalii sisustuksessa.

Niin myös sisällä voi, vaikkapa kierrätystavaroiden avulla, valita teeman, joka

tekee huoneesta erihenkisen: on vaatteet, viherkasvit, kuvat, pehmeä,

urasuuntautunut, karu, koriste-esineitä, mökkeily, käsityöt, musiikki, vuodenajat,

asumismukavuus, käytännöllisyys, kirjat, tietokone, lemmikit, ym teemoja, mistä nyt

on kiinnostunut. Ja vaalimalla tiettyjä teemoja, pitämällä ne esillä, hyvillä

paikoilla, kätevästi ja hyvänhenkisinä, saa senhenkisen kodin. Mutta samalla tarvitsee olla samaan tapaan jokin onnistunut viihtyisä näkemys asuinseudustaan: tämä on rauhallinen sisäpiha, vehreä esikaupunkialue tai pittoreski katunäkymä, lapsiperheiden asuinaluetta, tms* * *
13.3.2017   Luen Itä-Savoa ja MeNaisia sekä kuuntelevan vähän Radio Deitä. Lisäksi olen luontoharrastunut ja harrastan musiikkia ja olen opetellut maalaamaan. Niistä kaikista näyttäisi oppivan jotakin sisustamisesta, jotakin tenhoa. Savolainen elinympäristö tuo oman värinsä. Minulla on kaksi seurakoiraa, jotka myös vahtivat.

19. maaliskuuta 2017

Syyskuun lopulla 2017, Kuva viime keväältä


22.8.2017   Hankin uuden verhon, joka ei ole niin kuuma kesällä. Tämä kuvio on jotenkin elämänlaadulle parempi kuin vanha ruskea-valkoinen syksyaiheinen kukkaköynnösverho, mikä oli valintaperusteenani.

28.9.2017   Helsingissä oli minulla turhan iso kirjahylly, en kaikkia kirjoja halunnut edes joskus. Nyt viimeiset viisi vuotta on ollut tämä yksi hyllyväli jäljellä, mikä on ihan hyvä siksi, että haluan jatkaa akateemiselta taustaltani muihin aihepiireihin. Mutta paljon enemmän tulee luettua lehteä kuin kirjoja, omasta hyllystä ei melkein ollenkaan.
Kitarasta on yksi kieli rikki, muttei ole tullut korjattua, kun soitan mieluummin ukulelea, joita minulla on kaksi.
Vaahtomuovikuutiot ovat koirien sirkustarvkkeita reilun kuuden vuoden takaa.


Vaatteita on paljon, kun en tiedä, mitä heittää pois, kun ei ole rahoja ostaa uusia tilalle.

6.10.2017   Huomasin, että soitin seinää vasten tuo elämään lättänyyttä ja saamattomuutta,toisin kuin jos näkyy puun oksia tms. Mutta ensin koetin näyttävälle kohden, mutta se oli kulkutien vieressä ja soittimella olisiollut putoamisvaara, niin siirsin sen heti pois ja takaisin entiselle paikalleen, mutta niin päin, että näkyi puu ja kerroatlon pääty sekä metsänreunaa kaukana, muttei se ollut nätti huoneessa poikittain, ja kesti aikansa ennen kuin keksin uuden paikan: keskellä huonetta pöydän ja palmujen välissä, kulkutien puolella lehtikori tms pitämässä kulkereitin kauempana, missä se on ennenkin ollut. Mutta hieno näkymä, kunpa tuo nyt sitten viisastuttaisi!

Lainaan tähän tämänpäiväisen kirjoitukseni, kun täällä on joskus menninkäismäistä tunnelmaa,
"Menninkäinen lienee eri juttu kuin maahinen, mutta jos nyt tuo aihepiiri on tuntematon, niin ehkä on jotakin iloa menninkäisistäkin. Menninkäiset kai liittyvät asumiseen,mistä tulee mieleen, että voivatko ne olla jonkun talonmiehen haamu, tai vieläluultavammin vanhempi mies tai nuorempikin, jos on kotielämästä harrastunut, joka on tykästynyt jonkun paikan tunnelmaan, minkä ob ohimennen jossakin havainnut, ja sitten mielikuvituksessaan oleilee tuon asunnon eteisessä tai menee pahvilaatikkoon ja vain nautti siellä olemisesta, tunnelmasta etenkin, jonkinlainen mieliteko mielikuvituksessa, viihtyvyyden lähde, kenties vanhemman pariskunnan luona tms, missä miehen mielestä asuvat viihtyisästi ja on seinät ym asunnon osia, joista mies tietää talonmiesmäisesti, tuntee olevansa niiden kanssa kotonaan, vahvoilla, ja sitten vain nauttii tunnelmasta kuin patalapusta tms, ja vaimo kenties toppuuttelee jja menninkäinen on joskus aavistuksenomaisesti näkyvissä havaittavissa mutta harmiton, vähän hauska."

Koirani valittavat, että asunnossani käy joku tai joskus muutamakin ihminen, kun olen poissa: saman rapun ulkomaalainen nainen, joka ei voi kylmällä paljoa liikkua ulkona ja tarvitsee kumminkin vaihtelua, ja joskus muita, jotka haluavat tietää, miten Nätkillä tai Suomessa asutaan. Nätki on tavallaan tosi mummolamainen ja kesäisten oopperajuhlien kaupungissa taiteiden harrastamisen yleisyys tuo jotakin näyttävyyttä, omaa tenhoaan mm taitotason kasvun myötä. Alieella vaikuttaa olevan murhia niin, ettei joka asuntoon voi mennä käymäänkään.
Lokakuulta sävelmänpätkä 
(7. kesäkuuta 2018, Jos oikein muistan, niin tuo H on painotettu nuotti eli pidennetty ja voimakkaampi, eikä staccato.)Lokakuussa 2017
 Joskus aikanaan Helsingissä ompelemani tilkkutäkki (http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2017/01/ompelemisesta.html). Olisin halunnut puna-keltakuvioisen vihreistäkoostuvalla taustalla, mutten silloin löytänyt vihreitä kankaita kuin kaksi. Kuusikulmio on nätti, ikään kuin pyöreämpi kuin suorakulmiot, ja pidän ampiaisista.
Tuossa tuo soittimen paikka keskellä huonetta ei ole vakiintunut, mutta palmut tekevät siihen ikään kuin omaa soppea soittimelle, mutten vieläole tottuut soittelemaan tuossa paikassa, joten soittimen sijainti hienoisesti varmaakin vielä elää. Jotenkin sijaintia helpottaa, kun on siinä vieressä jotakin aika mukavaa, mm villalankoja.
Viime vuoden joulukuussa opin kutomaan kunnollista ja harrastin kutomista ehkä kuukauden verran tai kaksi, ja nyt syksyllä olen taas osan aikaa kutonut. Nyt alku sujui lupaavasti mutta sitten tyrin kuviot. http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/12/neulomisesta.html engl. http://learntalents.blogspot.fi/2017/10/knitting-tips.html Tuossa eka lapaseni viime joulukuulta, mutten kutomisesta niin kamalasti pidä.


2.11.2017
Lumi tuli aikaisin tänä vuonna. Sulaakohan vielä, nyt on muutaman päivän ollut, kuva viime päiviltä.
Sitä piti kirjoittamani, että minua ovat taiteilijakodit ja kesämökit tavanneet viehättää, kesämökeistä juuri taiteilijakotimaisuus ja toki käytännön elämä ikiaikaisen tapaan, että niistä var,aankin lähinnä tulee tyylivaikutetta, mutta olen oman versioni pyrkinyt tekemään, en matkimaan.
Taiteilijakodilla en tarkoita taiteellista esittävää vaan taiteille edullista ja syvälliselle viisaudelle edullista sekä käytännön toimeliaisuudelle ja tervehenkisyydelle edullista, missä luonto on yksi elementti.

Helmikuun alussa 2018Keräsin tässä joskus kirjoituksiani ostoksissa onnistumisesta, säästäväisesti siis, yms blogiksi http://asiakkaanavain.blogspot.fi

Jos jonkun mielestä sininen ei ole niin tunteidenmukainen, että voisi olla kukkaan liittyvä, niin onhan sivistys ajateltu ja elämälle hyväätekevä, siis myös tunteille. Ja muun muassa sääntö "Elä ja anna toisten elää!" http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2013/11/ela-ja-anna-toisten-elaa.html tuo tilaa tunteille, mutta on toisaalta hiukan hankalasti muotoiltu, lähinnä toimiva ajatus. Tuossa tuo verhon tausta on sinivihreä, tuo mieleen maalaukset ja kenties kasviopin, kun taas kukat ovat valkoisia ja violetteja.
Kukkakuvio voi tietenkin olla vain kaunis, tunteidenmukainen tunnelmallinen luontoaihe tai koristekuvio, mutta useasti se myös osin viittaa naiseen, jonka sanotaan olevan kuin kukka. Näitä on kahta tyyppiä: on perustyyppi, henkilö, joka luo yhteisöön mahdollisuuksia tunteidenmukaiseen kauniin sivistyneen moraalin mukaiseen elämään ja elää itsekin tunteidenmukaisesti, luo siis niitä mahdollisuuksia muillekin, ja sitten on niitä muita, jotka hetkittäin tai useinkin käyttävät noita mahdollisuukisa hyväkseen mutteivät itse niitä luo, kenties vain loisivat ja käyttävät asemansa pahantekoon, mutta he eivät siis ole se, mitä kukilla tarkoitetaan, sillä, että nainen on kuin kukka, vaan heidän yhteydessään sellainen ilmaus johtuu siitä, että he yrittävät suorittaa tuon toisen naistyypin mainittuja piirteitä saadakseen tämän ansaitseman aseman, vaikkeivät itse toimi siihen asemaan sopivasti, eivät kanna riittävästi vastuuta. Jos taas yrittää siihen samaan kauniiseen suuntaan, esim. matkimalla tunteille tilaa luovaa, muttei ole kyllin taitava, niin on kai jonkinlainen kukka, ehkei ihan yhtä hehkeä eikä suorastaan kukkameri. Toki myös asiat ja aatteet voivat luoda mahdollisuuksia tunteidenmukaiseen elämään, mitä kukilla symboloida.


Muutama päivä myöhemmin päivällä ja iltapäivällä hämärän alkaessa

Siirsin tästä tekstinpätkän sisustamista koskevaan kirjoitukseeni http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2015/08/sisustamisesta-yms.html

Vanha videokanavani Espoon ajoilta http://www.youtube.com/khtervola noin tuhat videota

Blogilistaani nimeäni tai kuvaani klikkaamalla tämän sivun yläreunassa blogitekstin vieresisessä sarakkeessa tai sitten koko blogikirjoituksen alla.

20.2.2018  Talven kevätpuolta muttei vielä kevättä, aamullla oli -20C mutta aurinko paistaa välillä jo.

23.2.2018   Aamulla olikohan -21C mutta aurinkoista on ollut, kohta on kevät. Kuvassa koirani tuuletusikkunan alla miettien pakkasta.

24.2.2018   Tuollanen linkkilistani avuksi niille,jotatuntevat olevansa lyttyyn painettuja http://mythoughtsaboutnews.blogspot.fi/2018/02/for-too-much-squeezed-people.html

9.5.2018   Lastulintua yritin

Kolikko on Sibelius-erikoisraha 2€http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.com/2018/05/lastulinnusta.html

Syyskuussa 2018   http://liikuntaa.blogspot.com/2018/09/urheilukatu-vai-urheilutie.html


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti