lauantai 20. tammikuuta 2018

Tunteet, järki, toisten elämään puuttuminen ja yksilön itsemääräämisoikeus

Savonlinnalainen tyyli on kai, osin oopperajuhlien tuoman musiikkipainotuksen myötä, tunteva, punertava, kun taas pääkaupunkiseudulla tyyli oli järkipainotteinen. Savonlinnassa näiden kahden tyylin välillä tuntuu olecvan ristiriita ja pääkaupunkiseudulla taas ei. Savolaisten asemaa heikentää, ettei näkökulma ole ainakaan ulospäin näkyvästi ja selkeästi puheissa kokonaiskuvallinen, siinä sekä tervejärkinen että peruslinjauksiltaan moraalinen ja tervehenkinen, mitkä ovat piirteitä, joilla isommat ryhmät saadaan tulemaan toimeen, hallinnolta vaadittavia piirteitä, ja niiden puuttuminen siis heikentää asemaa. Pääkaupunkiseutulaisten asemaa puolestaan heikentää se, etteivät kaikki tunnista tyylin tuntevuutta. Kokonaiskuva on vain maisemakuva, kylläkin objektiivinen mutta vain ikään kuin valoikjuva tms, ja se sis'ltää yhtä aikaa monta tunteiden aihetta, monta tunnetta, joita pääkaupunkiseutulainen yhtä aikaa tai kunkin asian kohdatessaan seuraa spontaanisti mutta elämänviisauden, arkijärjen ja sivistyksen huomioon ottaen. Pääkaupunkiseutulainen on siis tunteva, mutta ei tee tunteistaan taideteosta eikä ole sosiaalisesti paapovainen, sillä pääkaupunkiseudulla lähes kaikki haluavat olla täysin itsenäisesti eläviä, vaikkain vakiintua sellaiseen elämään ja sellaiseen seuraan kuin mistäpitävät. Savolainen taas hahmottaa monet muualta tulleet - pääkaupunkiseutulaisetko? - savolaisten omaan elämään puuttuvina, mistä konfliktit yleensä kai syntyvät. Savonlinnalainen on usein vaalimistaitoinen, osaa suojata jotenkin ja ymmärtää elämän eri puolia kuin pääkaupunkiseutulainen ja siksi sosiaalinen etäisyyskin on toisenlainen - kai kuin vanhuksen tyyli nuorempien seurassa, luulen, että Savonlinnassa on vanhuksia isompi osuus väestöstä ja tuo tyyli on osin taitokysymys, Savonlinnassa harrastetaan enemmän vanhuksille tyypillisiä elämänaloja. Eki savonlinnalaisella voi olla paapova asenne muualta tulleeseen, muttei se oikeuta muualta ytulleelle savonlinnalaiseen puuttuvaa sosiaalisuutta, koskei tällä ole vanhuksen taitoja eikä matkailupaikkakunnan taipumusta luoda jotakin hyväätekevää kokemusta tapaamisen lisäanniksi. Pääkaupunkiseudulla puheet usein ohitetaan noin vain, ei ole pakko niitä noudattaa, ei ole sosiaalista painetta sellaiseen, mutta Savonlinnassa, missä on paljon ulkomaalaisia ja paljon varteenotéttavan taitavia, joilla on eri osaamisalat kuin nuoremmalla polvella - ja kai paljon murhaajia, joita varottava - sanomista ei oteta niin kevyesti vaan kohteliaasti, kuin ulkomaalaisittain tai että lapsenlapsemme sanoivat. Siksi et saa sanoa savonlinnalaiselle mistään, mitä et ollenkaan osaa - savolaisuutta ei opita summamutikassa vaan taiteita ja mökkeilyä harrastaen kenties uskonnon avulla tehden tekoja, joita vanhuksilta toivotaan, jotakin tähdellistä yhteisön ja nuoremman polven eteen.
Yhteiskunta, moraali ei aseta sääntöjä yksilöiden ulkonäölle tai tyylille vaan vain sille, miten vaikuttavat muihin. Yksilöllä on oikeus ihan rauhassa olla erityylinen kuin itse olet tai mitä arvostat. Et saa puuttua edes toisen epäviisaisiin valintoihin vaan kullakin on oikeus tehdä kokonaan itse omaa elämäänsä koskevat valinnat siltä osin kuin ei kummemmin haittaa muita. Koulua painottavilla on usein muistissa paljon osaamista terveistä elämäntavoista, mutta vaikka koulu yrittää opettaa niitä lapsille, koska ne ovat arvokas lisä elämäöntaitoihin, niin niitä ei saa kuitenkaan pakotaa toisille, vaan saa vain korkeintaan kieltää kohdistamasta toisiin pottuuntumisesta johtuvia pahoja tekoja ympahantekoa. Savonlinnalaisista ongelmista terveet elämäntavat kai auttaisivat eroon, mutta savonlinnalaisten elämäntapojen syyt ovat toiset: suojautuminen, suojaaminen, ulkomaaalaisten ilmastotaitojen totaalinen puuttuminen, vanhusten suuri osuus, taideammattien lokeron tavoittelu ja käsitöiden tekeminen mukavammiksi, yms

21.1.2018   Jos ajatteluperspektiivi näyttää erilaiselta, niin tyhmemmällä on kömpelömpi tyyli, isommat merkinnät. Ulkoa luetut, liian vaativat hahmottaa, vailla kokemuspohjaa oat usein viivoja tai terminologisia merkintöjä. Huoho ajattelija tekee laatikoita tms asioille. Osa perspektiivistä ainakin pääkaupunkiseudulla tuli muilta, esim. muiden iältään vanhemmiksi olettamilta, vaikka nämä olisivat oleet paljon tyhmempiä ja palikkajärkisempiä, ja se perspektiivi oli yleensä jöö, vaikkei siinä mitään mieltä ollut. Ajattelukyvystä olen kirjoittanut blogissani http://pikakoulu.blogspot.fi .Ei kommentteja:

Lähetä kommentti