maanantai 23. heinäkuuta 2018

Savonlinna on oopperakaupunki

Tänä kesänä heinäkuussa, oopperajuhlien aikaan onkaupungilla kulkiessa ollut ihan erilainen käsitys savonlinnalaisista ilmassa, jotenkin tyhmempi ja möhömahaisempi, kuin oopperajuhlavieraat olisivat oelttaneet, ettei ooppera varsinaisesti liity savonlinnalaisuuteen vaan että oopperaa tekevät vain vierailevat oopperaseurueet. Mutta oopperassa esiintyy myös savonlinnalaisia oopperalaulajia, Savonlinna on hyvä paikka oopperalaulajalle asua, oopperahenkinen. Ainakin oopperajuhlakuorossa on kaipaljon savonlinnalaisia. Ooppera kiehtoo savonlinnalaisia läpi vuoden, on kiva tehdä jotakin oopperamaisen hienoa omin päin. Niin savonlinnalaisuutta ei voi oikein ymmärytää ilman oopperaa, ei hahmotta kaupunkikuvaa oopperataidoista irrallaan, oopperan tenhosta irrallaan.

25.7.2018   Olen alun perin Helsingistä ja mökkeiltiin Sulkavan lähellä. Isäni oli kova turaamaan käytännön juttuja ja monet eivät onnistuneetkaan. Kävi joskus katsomassa Turandotin Savonlinnan oopperajuhlilla ja oppi siitä laulajalta hyvän perustekemisentavan aistit auki.

10.8.2018 Kaupungilla kulkiessa Otellosta jäi vaikutelma, että katselijat olivat kokeneet sen jotenkin kukkeaksi, kylläisyyttä tuovaksi, kun oli niin hyvin ja taiten tehty, vähän joululahjamainen kuin tuo sana "mairea" tuo mieleen. Mutta olivat kai antaneet niin paljon palautetta ym ehdotuksia,ettei myöhemmissä näytöksissä tuota kukkeutta ollut yhtä lailla vaan enemmän katsojien tyyliä. Mutta vaikuttivat pitäneen oopperasta, yllättyneensä positiivisesti. Mutta tämä vain noin kaupungilla kulkiessa syntynyt vaikutelma,toki muistakin tämän kesän oopperoista, ja aiemmista toki myös. Myös Faustin ekaa näytöstä olivat kai katsojat pitäneet kovinkukkeana, oopperamaisena, muttei myöhempiä yhtä lailla vaan lienevät nekin katsojien toiveiden suunnalta, kun jostakin tuli vaikutelma kreikkalaisuudesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti