keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Savossa taitavia

Savonlinnan Nätkillä, kun olen asunut, niin toisaalta on vaikuttanut siltä, että on paljon taitavia etenkin iäkkäämpiä ihmisiä, oopperalaulajan, jonkin alan gurun tai pomon näköisiä, sellaisia, joille tavallinen taso on käynyt vieraaksi ja jotka muutamassa sekunnissa tuntuvat saavan aikaan sen, mitä toiset vuosissa tai vuosikymmenissä. Siitä tuntuu seuraavan guruille tyypillinen pehmennetty mutta varuillaan oleva osaavainen tyyli, lepsu ja taitavaa tasoa pitkin kunnollista tekevä yhtä aikaa.
Ja sitten on niitä, jotka ovat ruoka- tai murhaorientoituneita. Kai se on taitaville vähän se ja sama, ketä ympäristössä on, jos keskustelun taso kumminkin on aivan liian alhainen.
Oopperajuhlat kasvattavat seudun taitotasoa taiteissa ja muussakin, mutta eivät koulun pohjalta vaan omin päin tehden, jolloin koulutettu näkökulma vaikuttaa vieraalta ja kireältä, pakonomaiselta, vastustettavalta. Ja onhan se niinkin, että kirjastossa ei kai paljoa käydä, kun naapurustosta jostakin tulee vaikute, että osaisi melkein itse ne kirjat kirjoittaa, kun elämänkokemusta jo on vuosikymmeniä.
(En tuosta tiedä, mutta voiko olla, että gurujen yms erikoisen taitavien asiantuntijoiden pitäisi kirjoitella alan harrastajien/ammattilaisten keskustelupalstoille eikä toimistoihin, niin ei kommunikaatioyhteys katkeaisi, kun toimisto ei välitä viestiä kyllin laajalle joukolle.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti