lauantai 29. heinäkuuta 2017

Mökkeilyn mahdollisuudesta

Savonlinnassa kaupungissa asuessani on ihmetyttänyt turvattomuus, vaikutelma lukuisista murhista. Se on saanut miettimään, onko mökkeily ylipäätään mahdollista. Mutta perinteisesti mökkeily on Suomessa ollut mahdollista ja varsin turvallista. Siihen on tuntunut olevan käytännön syyt, joita ei käy kiertäminen.
Pääsyy lienee, että mökit ovat harvaan asutulla alueella, kaukana kaupungista. Niinpä sinne on kiinnostanut tulla lähinnä perheenjäsenten ym juuri mökkeilemään haluavien tuttujen.
Jos joku ei ole ollut tuttu mutta on halunnut mökille, vaikkapa väkipakolla, niin mökki on asumaton isoimman osan vuotta ja useasti iso osa mökeistä on asumaton ja niissä on usein aika heikot lukot, jotta niihin tai niiden saunaan pääsee talvella lämmittelemään, ja niin asumattomiin mökkeihin voi murtautua ja mökkeillä siellä.
Jos joku taas on halunnut vainota tiettyä henkiöä, joka mökkeilee, niin hänon paljon helpommalla tavoittanut tämän kaupungista, missä hän on lähes aina, samoilla urillaan ison osan ajasta. Mökkien sijainnit ovat hankalia kertoa, ja niin lukemattomista mökeistä on vaikea löytää juuri sitä tiettyä.
Jos joku olisi halunnut tappaa monta ihmistä tai kenet vain, niin hän muistakin syistä ihmisistä yleensä harrastuneiden tapaan löytää ihmisiä paremmin kaupungista. Esim. tässä missä asun, on matalia kerrostaloja ja metsikköä, kumminkin yhden mökin tontilla yli sata asuntoa eivätkä ihiset niin tunne toisiaan kuin mökillä viereisten mökkien asukkaat. Ja tuota eroa lisää se, että kaupungissa ollaan kenties 50 viikkoa vuodessa ja mökillä ehkä viikko tai kaksi vain. Eli 2 500 -kertainen määrä kaupungissa samalla alueella väkeä, ja matkat helpommat ja jälki jää vähemmän, kun on asfalttia, betonia ym eikä arkaa metsäluontoa, jonka tunnelmasta seurataan vuodenaikoja ja rentoudutaan mökkipuuhissa.

Maalla on toisaalta osattava käyttäytyä. Tarvitaan sivistys ja tarvitaan kulttuuri ym sosiaaliset ja yhteiskunnalliset olosuhteet, jotka kehoittavat käyttäytymään sivistyneesti silloinkin, kun ei ole tuttujen tavoitettavissa kaupungissa. "Elä ja anna toisten elää" eli elämänmyönteisen itsekäs saa olla muttei puuttua toisten elämään muuten kuin reilusti estääkseen näitä puuttumasta epäreilusti muiden elämään, on yleensä hyvä toimeentulemisen ohje, niin perhepiirissä kuin laajemminkin.
Lisäksi mökillä tai autossa usein kuunnellaan radiota, mistä perinteisesti on oppinut kulttuuria, joka sopii suomalaiseen elämäntapaan.

* * *

2.9.2017   Olen alunperin Helsingistä. Kymmenisen vuotta sitten kävin eräopaskurssin, muttenole sen jälkeen saanut paljoa tilaisuutta liikkua luonnossa. Kun nyt luen metsien virkistyskäytöstä, jää siitä ihan erilainen kuva kuin aiemmin. Ensinnäkään kaikki eivät halua liikkua luonnossa yhtä paljon, eivät yhtä mielellään siis, ja niin heidän luontokokemuksensa muodostuu ihan erilaiseksi: toisilla suorittamiseksi ja toisilla henkireiäksi muuten ankeaan elämään. Sitten toisekseen yllättävän moni on alunperin muusta ilmastosta kotoisin eikä voi niin hyvin ulkoillessaan kuin Suomen ilmaston osaavat. Siksi luontomatkailu tutuissa ilmastoissa on ihan eri juttu kuin jossakin kauempana. Ylipäätään kulttuurierot kotimaassakin tulevat luontokokemuksen lisäksi mukaan, kun liikutaan ei-tutuilla seuduilla. Millainen oli Lapin-maytkasi? Se kai riippuu siitä, kuka matkusti ja miten, koska töksäyttelevä luonne ja sosiaalinen heppu luovat eri tilanteita ja nauttivat samojenkin tilanteiden eri puolista, toisia puolai karttaen.
Kanssa tuo, että onko mökillä vaarallista, niin kai se on kiinni siitä, missä päin mökkeilet, koska jos olet juuri ikävän tyyppinen tai juuri maisemaan sopivan tyyppinen ihan jo kulttuurisi taia mmatillisen suuntautumisesi perusteella, niin vaikuttaahan se siihen, onko vaarallista vai ei. Kanssa tuo, että kenen kanssa mökkeilet, että huolehditko osasi ja hyödyt siitä, että muuta ovat mukana, jollei muuten, niin viihtyisyytenä, vai onko kahnauksia, jäävätkö jotkut työt kokonaan hoitamatta tai ovat taakkana molemmille? OOsaako seurasi nauttia mökkeilystä, kasaatko hänen niskaansa tasapainottavan hyväätekevän tekemiskasan ja aikataulun vai jotenkin häiritsevän? Onko samanlaisia eroja muun ympäristön kanssa toimeen tulemisessa esim. eripaikkakuntien välillä tai eri seurassa eripituisen ajan mökkeillessä? Kulttuurisi luo uomaa tietyille asioille ja toisia ehkä karsii pois. Mistä lähtökohdista ja minne määrääpaljon eikä vain että mitä teet, minkä seikkojen varan rakennat. Kaikki eivät vaali mökkeilymahdollisuuksia, etenkään kai ne, joille mökkeilyä liikaa tuputetaan. Kaikki eivät ole valmiita panostamaan mökkeilyyn, esim. koska löytävät luontoa muutenkin, tai ovat perusaskareiden kanssa tekemisissä arjessaan, tai ovatharrastuneet toisentyyppisestä elämästä, toisiin elämänalueisiin tyähtäävästä, tai eivät ole hyviä pysymään lämpiminä ilman suuria määriä ruokaa, tai kaipaavat kaupungin rientoja koko ajan, tai ovat tottuneet mielestääb oarempaan.

tiistai 25. heinäkuuta 2017

Savonlinnan erityispiirteistä matkailijoille

Mietin tuota, kun en venäläisiä niin ymmärrä, niin ovatkohan täällä Savonlinnassa kovinkin ulkomaalaisia, ihan ymmällään, jos pitää käydä tavallisessa kaupassa, että miten siellä ollaan ja sioidaan, tai kävellä kadulla, niin millainen paikka se on paikallisille, miten siellä kulkevat elävät.
Savonlinnan iirteet eivät kai ole niinkään suomalaisuuden piirteitä kuin seurausta siitä, että täällä ollaan yleensä vain puolesta tunnista tai vartista pariin päivään, joko mökkeilyn kauppareissujen tai oopperan myötä tms mummolassakäynnin verran. Eli matkailija on kulkenut pitkän rasittavan matkan ja hänet pitäisi saada syömään tavallista tuhdimpi ateria mutta hän on väsyksissä ja ei oikein tiedä, että miten täällä, niin jotenkin siksi sitten paikalliset syövät niin koko ajan malliksi, kenties koska ruokakaupat ja mainokset ovat siltä kantilta: mökkeilyä (esim. karjalanpiirakoiden tapaista hienoa maalaismaista perinneruokaa) tai oopperamaisuutta (jotakin hienoa kuten vaikka mansikoita tai lohta jotenkin lomalaisen tapaan taitavasti laitettuna) varten. Niistä harrastuneet sitten pitävät paikkakuntaa hienona mutta muuta tarjontaa ei niin ole, kun ollaan pikkupaikkakunnalla. Mutta keskiaikainen ritarilinna Olavinlinna luo paikallisväristä ison osan.

Savonlinnan taitotasoa nostavat ooppera, mökkeily, luonnon näyttävyys, käytännön alat, taiteet, läheinen Uuden Valamon luostari, vanhempi väki, lomailu, savolaisten maine taitavina ja elämänviisaina sekä tunteiden painotus, jonka vaikutuksesta taitoihin olen yrittänyt kirjoittaa jotakin blogissani http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi mm taito-ohjeita.

26.7.2017   Savonlinnaan tulevat suomalaiset matkailijat ovat yleensä lapsesta asti tienneet Savon olemassaolosta ja tulevat matkalle, kun ovat miettineet vaikka, että savolaiset käsityöt ovat hienoja, taitavat savolaiset olla taitavia, tai että ooppera on hieno, olisi kiva edes kerran elämässään nähdä oopperaesitys, mikseipä vaikka Savonlinnassa. He siis odottavat korkeaa taitotasoa jo tullessaan.

Venäjän Putinin huominen vierailu Savonlinnassa saa miettimään venäl'äisiä yms. Tyypillinen kai venäläinen käsitys kiinalaisista vaikuttaa kuvalta siitä, miten jotakin kulttuuria tai elämänalaa hienona pitävä opettelee sitä tuon toisen kulttuurin keskuudessa. Se ei siis ole kiinalaisen tavallinen taitotaso omassa maassaan. Aika tyypillinen venäläinen matkailija Suomessa taas vaikuttaa poissaolevalta ja viivoja ym merkintöjä tekevältä kuin henkilö, joka on ei-kiinnostavassa aika ikävässä paikassa matkallaan jonnekin muualle kiinnostavaan ja mukavaan, kiehtovaan. Merkintöjä tekee kai henkilö, joka on luvannut tsekata tai pitää silmällä jotakin ihmistä tai tekemistä tai aihettaa, josta ei itse ole kiinnostunut mutta joka on suosittelijan lemppari, ja siinä kai yleensä käy niin, että hän sysii syrjään sen, jonka lemppari tuo juttu on, ja koettaa korvata koko jutun omalla lempparillaan, joka lienee Kiina tms.
27.7.2017   Tuohon pitäisi kai huomauttaa, että suomalaisista Suomi on älyttömän kiinnostava paikka, maailman napa, Suomi korjaa koko maailman paremmalle tolalle mm kokonaiskuvallisen järjen, tervehenkisyyden ja yhteiskunnan toimivuuden sekä vapauden ja elämänlaadun kannalta.

4.8.2017   Ruuanlaitosta kaksi taito-ohjetta http://eraopasaihe.blogspot.fi/2017/08/ruokaa-nuotiolla-tai-mokilla.html
Ostoksissa onnistumisen taidosta niin ikään ohje http://kokonaiskuvat.blogspot.fi/2016/11/suhteesta-tavaroihin.html

Tässä nuo ruuanlaitto-ohjeeni:
"Ruokaa nuotiolla tai mökillä
En näitä ruokajuttuja niin osaa, mutta tuollaisia yleisempiä taito-ohjeita laadin:

http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/04/ruuanlaitosta.html
""Paremman makuista samasta
Kun ruokaa kypsentää tai sen osien määriä arvioi ja on ennenkin tehnyt samaa tai samantapaista ruokaa, niin on tunteenomainen mielikuva siitä, milloin se kypsennettynä tai millä ainemäärillä olisi ollut parhaimmillaan tai juuri tietyntyyppisenä parhaimmillaan. Ja kun ottaa ohjeekseen nuo tunteenomaiset mielikuvat aikamääristä, kypsyysasteista, ainesten määristä, erilaisten elementtuen sopivuudesta yhteen, yms, niin samalla määrällä vaivaa, aikaa, rahaa, aineksia saa parempaa ruokaa."

Vastaavasti jos on muussa taidossa omaa osaamista, niin tunteenomaisten mielikuvien mukaan rytmittäen voi yltää parhaimpaansa."
Terveiden elämäntapojen ohjeistani http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/03/terveet-elamantavat.html :
"264. Jos tekee kaavamaisesti yhtä putkea vain, ei ymmärrys kehity yhtä hyväksi kuin monipuolisemmin samaakaan työtä tehden, saati sitten elämäntaidot laajemmin. Siksi olisi hyvä ihan tarkkaan viljellyn perspektiivin sijasta sallia elämänmakuisuutta, jotta näkee, missä mennään, ja jotta taidot kehittyisivät. Siis esim. ruokaa hämmentäessä ei hämmentäisi ihan tasaiseksi asti vaan jättäisi epätasaisemmaksi, työn jälkeä näkyviin, niin että voi sitten esim. huomata, että jos olisin laittanut sakeampaa, niin olisiko maku, näkö ja tuntu ollut parempaa, että on kirjoa ja näkee, missä kohden kirjoa on hyvä, koko ajan oppii jotakin uutta, vaikka muuten ei mitään muuten kuin muistelemalla toisia kertoja ja vertaamalla niihin muististaan, mutta silloin on voinut esim ravinnontarve olla erilainen eri tekemisten, sään ym olosuhteiden myötä." "

 16.10.2017   Viimeisen vuoden aikana olen tullut mm kutoneeksi ja Savonlinnassa se on sujunut paljonparemmin kuin aiemmin, ja niin olen tullut kirjoittaneeksi myös kutomisohjeita aika monta ja kääntäneeksi osan englanniksikin http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/12/neulomisesta.html ja http://learntalents.blogspot.fi/2017/10/knitting-tips.html ( knitting tips ).

23.11.2017   Ehkä nuo kutomisohjeet http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/12/neulomisesta.html ovat ihan hyviä, kun savonlinnalainen kulttuuri tukee käsityötaitoja ja minulla taas on opetustaitoja mutta aloittelijan näkökulma kutomiseen.

9.12.2017   Viimeisen vuoden aikana kutomiani, Savonlinnan kuuurin myötä ekoja käyttökelpoisiani.






20.12.2017   Samassa blogissa on mielestäni oniistunut, elintilaa tuova ohje vaatteiden omelemisesta ilman kaavoja, ihan vain haaveensa oppainaan http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/03/vaatteiden-ompelemisesta-ilman-kaavoja.html

torstai 13. heinäkuuta 2017

Savonlinnan kaupoilta oppimisesta

Savonlinnassa on tuntunut olevan taiten pidettyjä kauppoja, joista saa hyvää mukavaa tavaraa ok hinnalla, samoin ruokia. Vaikuttaa siltä kuin osalla savonlinnalaisista kauppiaista ja myyjistä olisi taitoa, joka olisi arvokasta oppia muuallakin. Mutta tuo taito näyttäisi tulevan eri pohjalta kuin tee täömä ja tuo yms mekaaniset ohjeet. Tyypillisesti kauppias kai ajattelisi, että pitäisi asua jonkin aikaa Savonlinnassa ja ottaa oppia siinä asuessaan, sillä Savonlinnalla on vetovoimatekijänsä, joista asukkaat ovat harrastuneet, etenkin mökkeily ja oopperan tapaiset asiat, ja niin kauppias ja myyjät myyvät tuotteita, jotka jotenkin aukeavat tuollaisen harrastuneisuuden myötä: ovat hyvät käyttää ja mukavat jotenkin sillä tavoin harrastuneelle. Noin se, kelle myydään, aukeaa harrastusten yms harrastuneisuuden myötä, sen myötä millaista väkeä seudulla asuu ja pääasiassa matkailee.
Tämä on ihan vastakohta sille, kun Posti näyttää mainostavan pakettien lähettämistä kuukausina, jolloin ihmiset eivät niin jaksaisi lähettää paketteja. Tasainen myynti läpi vuoden ei ole itsetarkoitus, vaan kohderyhminä tai mallihemiilöinä pitäisi olla niiden, joille posti on luonteva hyväätekevä elämänalue, hyvää tekevä lisä elämässä, ja joiden esimerkki on hyväätekevää muille. Siis esim. jos haluaa paikata kesän hijaisia kausia, niin löytää ihmisryhmä, joka tykkää silloin lähettää postia, esim. kesäaiheisia kortteja kirkonkylältä tai jonkin matkasta unohtuneen tarvikkeen.
Savonlinnassa matkailupaikkakuntana tuntuu olevan se, että vaikka erityisesti hulehditaan pääryhmät, joita Savonlinnassa käy ja asuu, niin pyritään myös kasvamaan taitdoissa (esim. vanhukset yms vanhempi polvi, jo kokenut ja taitava, kenties taide, uskonto, elämänkokemus tukena) vastaamaan pienempienkin ryhmien tarpeet ja toiveet, olemaan hyväätekevä vierailukohde,ostospaikka vaikkapa vain kerran vuodessa tai joskus vain, etenkin niille, jotka savonlinnalaisuudesta ovat viehättyneitä, joille tarjontaa pitäisi olla juuri Savonlinnassa. Sekä toki lapsille, nuorille aikuisille yms mukana tuleville, jotta nämä pääsisivöt oman elämän alkuun, ainakin jotenkin itselleen toimivalla tavalla.

lauantai 8. heinäkuuta 2017

Leppoisuus

Savonlinnassa, kai siksi, että se on matkailupaikkakunta, lomailuun ja taiteeseen tavallaan matkailijoiden myötä omistettu, on tyyli leppoisa. Osasyy on se, ett ollaan mummola. Ja mökkeily toki on samalla suunnalla ja pikkupaikkakunnan elämänmenon rauhallisuus. Mutta leppoisuudessa on se vika, ettei se aina tuo hyvää oloa vaan jotenkin onton, lavastetun oloisen tai turhaan yritetyn. Ja niin jää miettimään, että menikö pieleen vai oliko tämä vain lihaville tai kuuluisiko oikeastaan etelään, tropiikkiin tms. Ja niin se ei ole niin onnellista kuin miltä näyttää, mitä hakee. Se, mitä oikeastaan haetaan, olisi kai tyyni eheys, joka tavallaan on leppoisaa, mutta joka syntyy sään kanssa eheällä tavalla olemisesta (ks. vuodenaikakirjoitukseni http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/02/vuodenkierto-ja-henkinen-hyvinvointi.html ja lämmittelyohjeita http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html ) sekä se, että maailma on eheällä tolalla, oma suhde maailmaanon eheä (katso "Elä ja anna toisten elää"-ohje http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2013/11/ela-ja-anna-toisten-elaa.html , elämänviisaudesta ja sosiaalisista taidoista http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2013/11/suomenkieliset-suomalaiset-sosiaaliset.html ja järkiperusteisesta moraalista http://finnishskills.blogspot.fi/2013/04/rationally-grounded-moral.html ) ja toisaalta oma ajattelutapa ei ole liian koulutettu, epäviisas, liikaa väittävä tms vaan oma meininki ja lähiympäristön elämä on tervehenkistä (katso http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2013/11/suomalainen-ajattelukyky-helppo-kurssi.html ja tervehenkisyydestä, terveellä tavalla tekemisestä yms pitkästi http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/03/terveet-elamantavat.html ). Näin elämäntapa on eheä, mikä tuo tyyneyden ja seesteisyyden, helpotuksen tunteen, vapautuneisuuden ja elävöittyneisyyden sekä tervehenkisyyden ja maailman hyvälle tolalle. Siitä liikkeellä ollessa sitten kun lähtee etsimään elämänkokemuksen kiehtovia soivia kohtia (katso http://musiikkipaivakirja.blogspot.fi  ja http://liikuntaa.blogspot.fi ), vähän kuin musiikkia: oksat tien yllä, valo siivilöitymässä niiden läpi, linnun lennon näyttävyys ja kiehtovuus, tuulenpuuskan tuntu, omien lihasten kantamana askeleet keveämmin, ihmisten kohtaamiset ja ohi kulkemiset sosiaalisuuden silmin, päivän tekemisten mielekkyydet ja elämänsisällöt, motivaatiot, soivat elämänrytmit, asiasisältöjen ja eri ihmisten tekemisten mielekkyydet, miljöön kiehtovuus, parannukset elämään, kunkin hyväätekevä paikka maailmassa, yhteys laajemman maailman elämään, moraali (katso http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/09/kalevala-ja-taito-ja-tunteet.html ), ym

sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

Onko turvattomuuden syy tsemppaamiseen painottuvassa kulttuurissa?

Savonlinnassa asuessa on monta asiaa,joihin tsempataan: in ooppera, vanhukset, taide, uskonto (UudenValamon ortodoksiluostari on kohtuullisen lähellä Heinävedellä), mummolan luominen, luonto, rikollisuutta vastaan varautuminen, vapaa-ajan omin päin harrastettavat asiat ja samaa linjaa vetää myös Itä-Savo-lehti, jota paljon luetaan. Voiko olla, että tsemppaaminen vie voimia muista tekemisestä ja ne jäävät osin huolehtimatta siksi ajatksi, kun tsempataan. Ja sitten kun muutkin tsempaavat johonkin, niin ympäristöstäkin yllättävän moni on jättänyt jonkin osan asioista huolehtimatta, vaikka ihan osaavaista on. Tsemppaamisessa on myös se, että osa väkertää asioita, joita ei niin osaa, ja niin syntyy koordinaatiokeskeisesti näkömielikuva ohjeena tehtyjä juttuja, mikä on vähän samantapaista kuin lavastaisi eikä eläisi, ja tyuttu juttuhan on, että lavastuksen kohdalta puuttuu yleensä luotettavuus: ei olla huolehdittu muttei välitetty sanoakaan, ettei huolehdita, ja niin on siinä kuoppa, johon pudota, ansan tapainen. Ja siksi siis jatkuvasti turvatonta.
Näin kesällä, kun kesä vie päähuomion, niin tsemppaaminen jää vähemmälle ja siksi on sitten tavalliseen tapaan tyyntä, turvallisempaa, vähän niin kuin muuallakin.

#82 in Business of Art Reference

 I noticed one of my tens of books having a high sales ranking in one classification:  "Traditional skills have a place in the modern w...