lauantai 29. heinäkuuta 2017

Mökkeilyn mahdollisuudesta

Savonlinnassa kaupungissa asuessani on ihmetyttänyt turvattomuus, vaikutelma lukuisista murhista. Se on saanut miettimään, onko mökkeily ylipäätään mahdollista. Mutta perinteisesti mökkeily on Suomessa ollut mahdollista ja varsin turvallista. Siihen on tuntunut olevan käytännön syyt, joita ei käy kiertäminen.
Pääsyy lienee, että mökit ovat harvaan asutulla alueella, kaukana kaupungista. Niinpä sinne on kiinnostanut tulla lähinnä perheenjäsenten ym juuri mökkeilemään haluavien tuttujen.
Jos joku ei ole ollut tuttu mutta on halunnut mökille, vaikkapa väkipakolla, niin mökki on asumaton isoimman osan vuotta ja useasti iso osa mökeistä on asumaton ja niissä on usein aika heikot lukot, jotta niihin tai niiden saunaan pääsee talvella lämmittelemään, ja niin asumattomiin mökkeihin voi murtautua ja mökkeillä siellä.
Jos joku taas on halunnut vainota tiettyä henkiöä, joka mökkeilee, niin hänon paljon helpommalla tavoittanut tämän kaupungista, missä hän on lähes aina, samoilla urillaan ison osan ajasta. Mökkien sijainnit ovat hankalia kertoa, ja niin lukemattomista mökeistä on vaikea löytää juuri sitä tiettyä.
Jos joku olisi halunnut tappaa monta ihmistä tai kenet vain, niin hän muistakin syistä ihmisistä yleensä harrastuneiden tapaan löytää ihmisiä paremmin kaupungista. Esim. tässä missä asun, on matalia kerrostaloja ja metsikköä, kumminkin yhden mökin tontilla yli sata asuntoa eivätkä ihiset niin tunne toisiaan kuin mökillä viereisten mökkien asukkaat. Ja tuota eroa lisää se, että kaupungissa ollaan kenties 50 viikkoa vuodessa ja mökillä ehkä viikko tai kaksi vain. Eli 2 500 -kertainen määrä kaupungissa samalla alueella väkeä, ja matkat helpommat ja jälki jää vähemmän, kun on asfalttia, betonia ym eikä arkaa metsäluontoa, jonka tunnelmasta seurataan vuodenaikoja ja rentoudutaan mökkipuuhissa.

Maalla on toisaalta osattava käyttäytyä. Tarvitaan sivistys ja tarvitaan kulttuuri ym sosiaaliset ja yhteiskunnalliset olosuhteet, jotka kehoittavat käyttäytymään sivistyneesti silloinkin, kun ei ole tuttujen tavoitettavissa kaupungissa. "Elä ja anna toisten elää" eli elämänmyönteisen itsekäs saa olla muttei puuttua toisten elämään muuten kuin reilusti estääkseen näitä puuttumasta epäreilusti muiden elämään, on yleensä hyvä toimeentulemisen ohje, niin perhepiirissä kuin laajemminkin.
Lisäksi mökillä tai autossa usein kuunnellaan radiota, mistä perinteisesti on oppinut kulttuuria, joka sopii suomalaiseen elämäntapaan.

* * *

2.9.2017   Olen alunperin Helsingistä. Kymmenisen vuotta sitten kävin eräopaskurssin, muttenole sen jälkeen saanut paljoa tilaisuutta liikkua luonnossa. Kun nyt luen metsien virkistyskäytöstä, jää siitä ihan erilainen kuva kuin aiemmin. Ensinnäkään kaikki eivät halua liikkua luonnossa yhtä paljon, eivät yhtä mielellään siis, ja niin heidän luontokokemuksensa muodostuu ihan erilaiseksi: toisilla suorittamiseksi ja toisilla henkireiäksi muuten ankeaan elämään. Sitten toisekseen yllättävän moni on alunperin muusta ilmastosta kotoisin eikä voi niin hyvin ulkoillessaan kuin Suomen ilmaston osaavat. Siksi luontomatkailu tutuissa ilmastoissa on ihan eri juttu kuin jossakin kauempana. Ylipäätään kulttuurierot kotimaassakin tulevat luontokokemuksen lisäksi mukaan, kun liikutaan ei-tutuilla seuduilla. Millainen oli Lapin-maytkasi? Se kai riippuu siitä, kuka matkusti ja miten, koska töksäyttelevä luonne ja sosiaalinen heppu luovat eri tilanteita ja nauttivat samojenkin tilanteiden eri puolista, toisia puolai karttaen.
Kanssa tuo, että onko mökillä vaarallista, niin kai se on kiinni siitä, missä päin mökkeilet, koska jos olet juuri ikävän tyyppinen tai juuri maisemaan sopivan tyyppinen ihan jo kulttuurisi taia mmatillisen suuntautumisesi perusteella, niin vaikuttaahan se siihen, onko vaarallista vai ei. Kanssa tuo, että kenen kanssa mökkeilet, että huolehditko osasi ja hyödyt siitä, että muuta ovat mukana, jollei muuten, niin viihtyisyytenä, vai onko kahnauksia, jäävätkö jotkut työt kokonaan hoitamatta tai ovat taakkana molemmille? OOsaako seurasi nauttia mökkeilystä, kasaatko hänen niskaansa tasapainottavan hyväätekevän tekemiskasan ja aikataulun vai jotenkin häiritsevän? Onko samanlaisia eroja muun ympäristön kanssa toimeen tulemisessa esim. eripaikkakuntien välillä tai eri seurassa eripituisen ajan mökkeillessä? Kulttuurisi luo uomaa tietyille asioille ja toisia ehkä karsii pois. Mistä lähtökohdista ja minne määrääpaljon eikä vain että mitä teet, minkä seikkojen varan rakennat. Kaikki eivät vaali mökkeilymahdollisuuksia, etenkään kai ne, joille mökkeilyä liikaa tuputetaan. Kaikki eivät ole valmiita panostamaan mökkeilyyn, esim. koska löytävät luontoa muutenkin, tai ovat perusaskareiden kanssa tekemisissä arjessaan, tai ovatharrastuneet toisentyyppisestä elämästä, toisiin elämänalueisiin tyähtäävästä, tai eivät ole hyviä pysymään lämpiminä ilman suuria määriä ruokaa, tai kaipaavat kaupungin rientoja koko ajan, tai ovat tottuneet mielestääb oarempaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti