Savonlinnan iirteet eivät kai ole niinkään suomalaisuuden piirteitä kuin seurausta siitä, että täällä ollaan yleensä vain puolesta tunnista tai vartista pariin päivään, joko mökkeilyn kauppareissujen tai oopperan myötä tms mummolassakäynnin verran. Eli matkailija on kulkenut pitkän rasittavan matkan ja hänet pitäisi saada syömään tavallista tuhdimpi ateria mutta hän on väsyksissä ja ei oikein tiedä, että miten täällä, niin jotenkin siksi sitten paikalliset syövät niin koko ajan malliksi, kenties koska ruokakaupat ja mainokset ovat siltä kantilta: mökkeilyä (esim. karjalanpiirakoiden tapaista hienoa maalaismaista perinneruokaa) tai oopperamaisuutta (jotakin hienoa kuten vaikka mansikoita tai lohta jotenkin lomalaisen tapaan taitavasti laitettuna) varten. Niistä harrastuneet sitten pitävät paikkakuntaa hienona mutta muuta tarjontaa ei niin ole, kun ollaan pikkupaikkakunnalla. Mutta keskiaikainen ritarilinna Olavinlinna luo paikallisväristä ison osan.
Savonlinnan taitotasoa nostavat ooppera, mökkeily, luonnon näyttävyys, käytännön alat, taiteet, läheinen Uuden Valamon luostari, vanhempi väki, lomailu, savolaisten maine taitavina ja elämänviisaina sekä tunteiden painotus, jonka vaikutuksesta taitoihin olen yrittänyt kirjoittaa jotakin blogissani http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi mm taito-ohjeita.
26.7.2017 Savonlinnaan tulevat suomalaiset matkailijat ovat yleensä lapsesta asti tienneet Savon olemassaolosta ja tulevat matkalle, kun ovat miettineet vaikka, että savolaiset käsityöt ovat hienoja, taitavat savolaiset olla taitavia, tai että ooppera on hieno, olisi kiva edes kerran elämässään nähdä oopperaesitys, mikseipä vaikka Savonlinnassa. He siis odottavat korkeaa taitotasoa jo tullessaan.
Venäjän Putinin huominen vierailu Savonlinnassa saa miettimään venäl'äisiä yms. Tyypillinen kai venäläinen käsitys kiinalaisista vaikuttaa kuvalta siitä, miten jotakin kulttuuria tai elämänalaa hienona pitävä opettelee sitä tuon toisen kulttuurin keskuudessa. Se ei siis ole kiinalaisen tavallinen taitotaso omassa maassaan. Aika tyypillinen venäläinen matkailija Suomessa taas vaikuttaa poissaolevalta ja viivoja ym merkintöjä tekevältä kuin henkilö, joka on ei-kiinnostavassa aika ikävässä paikassa matkallaan jonnekin muualle kiinnostavaan ja mukavaan, kiehtovaan. Merkintöjä tekee kai henkilö, joka on luvannut tsekata tai pitää silmällä jotakin ihmistä tai tekemistä tai aihettaa, josta ei itse ole kiinnostunut mutta joka on suosittelijan lemppari, ja siinä kai yleensä käy niin, että hän sysii syrjään sen, jonka lemppari tuo juttu on, ja koettaa korvata koko jutun omalla lempparillaan, joka lienee Kiina tms.
27.7.2017 Tuohon pitäisi kai huomauttaa, että suomalaisista Suomi on älyttömän kiinnostava paikka, maailman napa, Suomi korjaa koko maailman paremmalle tolalle mm kokonaiskuvallisen järjen, tervehenkisyyden ja yhteiskunnan toimivuuden sekä vapauden ja elämänlaadun kannalta.
4.8.2017 Ruuanlaitosta kaksi taito-ohjetta http://eraopasaihe.blogspot.fi/2017/08/ruokaa-nuotiolla-tai-mokilla.html
Ostoksissa onnistumisen taidosta niin ikään ohje http://kokonaiskuvat.blogspot.fi/2016/11/suhteesta-tavaroihin.html
Tässä nuo ruuanlaitto-ohjeeni:
"Ruokaa nuotiolla tai mökillä
http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/04/ruuanlaitosta.html
""Paremman makuista samasta
Kun ruokaa kypsentää tai sen
osien määriä arvioi ja on ennenkin tehnyt samaa tai samantapaista
ruokaa, niin on tunteenomainen mielikuva siitä, milloin se kypsennettynä
tai millä ainemäärillä olisi ollut parhaimmillaan tai juuri
tietyntyyppisenä parhaimmillaan. Ja kun ottaa ohjeekseen nuo
tunteenomaiset mielikuvat aikamääristä, kypsyysasteista, ainesten
määristä, erilaisten elementtuen sopivuudesta yhteen, yms, niin samalla
määrällä vaivaa, aikaa, rahaa, aineksia saa parempaa ruokaa."
Vastaavasti jos on muussa taidossa omaa osaamista, niin tunteenomaisten mielikuvien mukaan rytmittäen voi yltää parhaimpaansa."
Vastaavasti jos on muussa taidossa omaa osaamista, niin tunteenomaisten mielikuvien mukaan rytmittäen voi yltää parhaimpaansa."
"264. Jos tekee kaavamaisesti yhtä putkea vain, ei ymmärrys kehity yhtä hyväksi kuin monipuolisemmin samaakaan työtä tehden, saati sitten elämäntaidot laajemmin. Siksi olisi hyvä ihan tarkkaan viljellyn perspektiivin sijasta sallia elämänmakuisuutta, jotta näkee, missä mennään, ja jotta taidot kehittyisivät. Siis esim. ruokaa hämmentäessä ei hämmentäisi ihan tasaiseksi asti vaan jättäisi epätasaisemmaksi, työn jälkeä näkyviin, niin että voi sitten esim. huomata, että jos olisin laittanut sakeampaa, niin olisiko maku, näkö ja tuntu ollut parempaa, että on kirjoa ja näkee, missä kohden kirjoa on hyvä, koko ajan oppii jotakin uutta, vaikka muuten ei mitään muuten kuin muistelemalla toisia kertoja ja vertaamalla niihin muististaan, mutta silloin on voinut esim ravinnontarve olla erilainen eri tekemisten, sään ym olosuhteiden myötä." "
16.10.2017 Viimeisen vuoden aikana olen tullut mm kutoneeksi ja Savonlinnassa se on sujunut paljonparemmin kuin aiemmin, ja niin olen tullut kirjoittaneeksi myös kutomisohjeita aika monta ja kääntäneeksi osan englanniksikin http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/12/neulomisesta.html ja http://learntalents.blogspot.fi/2017/10/knitting-tips.html ( knitting tips ).
23.11.2017 Ehkä nuo kutomisohjeet http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/12/neulomisesta.html ovat ihan hyviä, kun savonlinnalainen kulttuuri tukee käsityötaitoja ja minulla taas on opetustaitoja mutta aloittelijan näkökulma kutomiseen.
9.12.2017 Viimeisen vuoden aikana kutomiani, Savonlinnan kuuurin myötä ekoja käyttökelpoisiani.
20.12.2017 Samassa blogissa on mielestäni oniistunut, elintilaa tuova ohje vaatteiden omelemisesta ilman kaavoja, ihan vain haaveensa oppainaan http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/03/vaatteiden-ompelemisesta-ilman-kaavoja.html
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti