lauantai 31. maaliskuuta 2018

Mallia eläimiltä

"

Eläin lehden toimittajana

Sirkustreenistämme on jo seitsemän vuotta, mutta koirani ovat kiinnostuneet lukemaan sanomalehteä, joka meillä on Savonlinnan seudun paikallinen seitsenpäiväinen sanomalehti Itä-Savo, ja etenkin aprikoosinvärinen villakoirani Banjo on tuntunut olevan etevä ajattelemaan ja usein miettii lehtijuttuja toimittajan näkökulmasta, että jos se itsekinvoisi jotenkin ryhtyä toimittajaksi. Se kyllä kai haluaisi varmaankin itse kirjoittaa tietokoneella, enkätiedä, tuleeko siitä koskaan mitään, ei ole edes yritetty. Mutta äsken se antoi neuvon, miten lehden toimittaja voi saada apua lemmikkieläimeltä tms, jos eläin on kirjoittamisesta harrastunut ja jotenkin viisas. Toimittaja ryhtykään kirjoittamaan juttua niin,e ttä ko kissa tms on hänen näköpiirissään, ja hänen pityäisi jutella kissalle ääneen, että mitä hänen kiinnostaisi kirjoittaa, jos vain osaisi, ja sitten katsella kissan oelmuksesta ja tekemisistä ideoita ja kehitelläniitä, kuten vaikka jos kissa vaikuttaa siltä, että sillan aiheena ollessa kissa miettii sillan kuvassa sillan viereistä maastoa, sen rehevyyttä, niin jos toimittaja ottaisi sitä näkökulmaan, esim. että harvakseltaan puiden reunustama tie penkereellä vesistön ylitse, niin olisiko se jo toimittajamaisempaa, taitavampaa, hyviä elinoloja seudulle luovaa kirjoittamista? Niin voi tietenkin muunkin eläimen ottaa avuksi, esim. linnun ulkona tai hamsterin, mutta ei eläintä, joka ei ole harrastunut kirjoittamisesta."

* * *

1.4.2018 pääsiäissunuuntai
Luulen, että uskonnolliselta viisaalta ihmiseltä, vaikkapa perheenjäseneltä, joka ei jaksa ainakaan juuri nyt juttua itse kirjoittaa, voisi saada mallia vähän samaan tapaan: hän kenties tietää uoman, jolta jokin näkemys löytyy. Vastaavasti viisaalta perheenjäseneltä tms voisi saada vastaavasti mallia.
Itä-Savo-lehdestä minulla on vaikutelma, että se on ainakin joissakin jutuissa saanut tukea toimittajan ortodoksisuudesta, mutta se kai lienee sentyyppistä, että ihmisellä on omaa viisautta ja omaa elämänviisautta sekä omia taitoja, ja niillä tukee ja laaja-alaistaa uskonnon & viisauden & elämänviisauden & taitojen vaikutusta ja uskonnolla suojaa mahdollisuuksia elellä viisaasti.

Itä-Savo-lehden toimittajista ainakin osa on kai harrastanut innolla taidetta, lähinnä maalaamista ja oopperaa ym musiikkia, jotenkin itse puuhailemisen tapaan, löytöretkinä musiikin maailmaan, taiteiden tuomiin elämänalueiisin, niiden arvoon maailmassa ja yksilön elämässä, taiteiden harrastamisen taitoja korottavaan vauikutukseen. Mikä sitten on lähestymistapana jäänyt useampiinkin lehtijuttuihin, jotka savolaista elämää koskettavat. Mistä osin on syntynyt näkökulma, että nyt vanhana (60+) osaa toimittaja jo nuoremmille kertoa, mitä kannattaa tehdä ja miten joissakin taiteen tapaisissa kiinnostuksenkohteissa ja matkailussa, jonkinlaista isovanhempien näkökulmaa.

Näin siis Itä-Savo-lehdessä aiemmin, mutta marraskuun alusta on vaikuttanut kuin toimittajien tilalla olisi portugalilainen näyttelijä, joka ei ole kiinnostunut juttujen aiheista, jollei nyt sitten veneuilystä ja näyttelijöistä. Aiemmin Itä-Savo-lehden toimittajat vaikuttivat henkilökohtaisesti kiinnostuneilta Savonlinnan seudun aiheista, joista kirjoittivat, ja heillä näytti olevan niistä paljon osaamista ja kokemusta siitä, miten ne ovat elämän osa täällä, mitkä piirteet taas nykyisin ovat ölehdestä näyttäneet puuttuvan ja se häiritsee lehden asiatasoa paljon,kun puppu tai valhe ei kumminkaan ole sama kuin kiinnostava aihe, ja niin jutut pitäisi kirjoittaa niin, ettei niitä voi noin vain korvata valheella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti