perjantai 10. elokuuta 2018

Bussipysäkkien paikasta, torista yms

Savonlinnassa on moni työmiesten tai ylipäätyään kokeneiden savonlinnalaisten tekemä käytännön järjestely tai tuote usein kovin hyvä, esim. bussipysäkki torin kulmalla on ollut juuri kivasti katveessa ja torin vilinän lähiympäristössä. Nyt bussipysäkkejä on siirretty, ei niin hyviin paikkoihin, enkät iedä, että miksi. Mutta muille paikkakunnille opiksi voin kai jotakin yrittää kirjoittaa noista vcanhoista hyvistä järjestelyistä, vaikka minusta tuntuu, etten yleensä ymmärrä sellaisista kuin ajatuskulun tai parin ja että niiden tekijöillään on ollut käytössään kokonainen viisaus, kai kokeneen vanhuksen viisaus tai jonkun elämänviisaus, eikä vain paria ajatuskulkua.
Torin pysäkkiä ennen rimnteessä puiston kohdalla tapasi olla myös pysäkki, jossa oli hyvä odottaa bussia. Nyt se on kadulla pelkkien talojen seassa kiinalaisen ravintolan kohdalla: pakokaasua, pökyä, hälinää, joskus aasialaista työelämän julmuutta. Puiston kohdala ollut pysäkki oli siitä alle 50 metrin kohdalla, puiden kahveessa alamäessä, tien suvussa levennyksellä. Siihen oli kiva kävellä. Vaikka matka oli vähän pidempi, niin siinä odotellessa lepäsi, oli hyvä meininki ohikulkijoillakin, jotenkin vapaa-aikamaisempi ja matkailuhenkisempi, jotenkin viisaamman oloista kuin pölyisessä hälyisessä, muun liikenteen keskellä, eikä matkaeri noille pysäkeille kävellen ole pitkä. Käsitöissä pätee, että jos materiaali on kiva, niin se luo kaikenlaisia mahdollisuuksia, jotka johtuvat materiaalista, kaikenlaisia vänkiä ideoita, tyyliä, mukavuutta käyttäjälle, ja niitä ei voinut tietää kaupaan mennessä, ei useinedes tuotteen ostaessa, että mitä kaikkea se tuo mahdollisuuksina, mutta jonkinlaisen yleisilmeen siitä sai, eminingin tunnun jo ostaessa, ja niin voisi vastaavasti esim. tietää, että puiston kohdalla on hyvä, vaikkei se olisi juuri kleskimmäisellä kohdalla, ja levennyksellä on rauhaölöista, bussi pääsee alamäestä hyvin liikkeelle talvellakin, lyhyt ero kävelymatkassa ei haittaa, jos pysäkillä odotteleminen ja bussien katselu ei rasita tuolla kohden niin paljon kuin tuossa väliaikaispysäkin - vai uuden pysyvänkö? - paikalla. Vastaava katveessa mukavalla kohden odottelu on torin kulman pysäkin hyvä puoli verrattuna sillalla olleeseen väliaikaiseen pysäkkiin.
Samaan tapaan minusta on Savonlinna torin perinteinen käyttötapa ollut mukava ja tunnelmallinen, ja siitä olen arvellut monen paikallisen ja vierailijan pitävän, kiva pikkupaikkakunnan omiaspiirre ja tyyli, hengähdystauko, ei liian rasittava, kiehtova kohde, monenlaista nähtävää. Mutta nyt on torilla pidetty aina joskus markkinoita, jotak täyttävät rantateinkin. Ne ovat erihenkisiä ja toria halutaan siksi laajentaa, mutta silloin tori olisi iso tori ja kaikki ei yhtä kiinnostavaa, ei olisi pittoreski pikkupaikka ja vesielementti ei niin näkyisi. Isosta kojumäärästä markkinoilla on moni ollut ruokakoju ja ruuasta usein pitävät ne, jotka eivät niin viihdy: se tekee nälkäisemmäksi, jolloin tuntuu,e ttei siihen suuntaan joustamalla saa viihtyoisämpää toria vaan vähemmän viihtyisän. Nytkin ruokaa myyviä kojuja on jo muutama tai joskus enemmänkin, sekä kesäkahvilat torin reunalla katoksineen. Luulen,e tt Savonlinnassa on osaamista, joka houkuttelee kiertävät torikauppiaat mm Savonlinnaan, mutteivtä he olisi aina vaan vain joskus muuta myyntiä parantaakseen. Nyt rantatien varrella olleet kojut on jaksanut katsastaa, kun kulkee rantatietä. Kuka kävisi yhtä tarkkaan läpi ristiin rastiin koko torin, kaikkiko muka?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti