keskiviikko 17. elokuuta 2016

Kyrönsalmen silta

Savonlinna sijaitsee kahden suuren järvialueen välissä olevilla saarilla ja viereisillä maa-alueilla. Järvien välissä kulkee virta, joka on suurimmillaa Kyrönsalmessa, missä sijaitsee Olavinlinna. Kyrönsalmi kulkee kaupungin keski- ja itäosien välissä ja sen ylitse johtaa suuri Kyrönsalmen silta, jonka osa on nostosiltaa, mikä tekee sen, että kaupungin itäosissa ja hiukan keskiosissakin on erilainen leppoisampi elämänrytmi, kun aina kesäkaudella on varauduttava siihen, että kaupungissa käydessä tai kaupungilta päin tullessa joutuu odottamaan 5-10min tai mitä lieneekään sillan noston ja sen tuomien ruuhkien vuoksi.
Nyt ollaan kaupungin länsiosien ja keskuntan kaupunginosien väliin Laitaatsalmeen rakentamassa korkeampia siltoja ja syväväylää isommille laivoille, mikä kai poistaisi nostosillan tarpeen. Mutta se on iso vahinko Savonlinnalle, savonlinnalaiselle kulttuurille ja ehkä koko maankin kulttuurille, sillä onhan savolaisuus tärkeä värinsä Suomessa.
Iso osa työelämän ja koulun sekä koulutuksen huonoista puolista johtuu liian kireästä aikataulussa pysymisestä: aina karsitaan pois omat ajatukset, sivupolut, leppoisuus ja niiden myötä myös elämänviisaus ja joustonvara, kun kaikilla ei ole kiinnostusta joka syrjäpolkuun etenkään koko aikaa, mutta vapaa-ajalla ei ole kiva miettiä töitä ja niin jäävät viisaammat vaihtoehdot miettimättä.
Savonlinnan itäosissa aina ei tartte ventata vaan on vain joskus varauduttava siihen, että aikataulu joustaa. Aina ei ole sille ajalle mitään erityistä tekemistä mutta lomafiiliksen se tuo ja aikaa niille syvällisemmille ajatuksille, jotka kiire sysää pois. Ja muun ajan on hyvä, että ihmiset ovat tottuneet siihen, että joustonvaraa on heidän puolestaan, niin viisaus ei karsiudu pois.
Siksi hirvittää, mitä käy, jos matkat voi aikatauluttaa ja jollei voi valita joustonvaran auisaluetta. Ainakin Nätkin kaupunginosassa tuntuisi oppivan taiteita hyvin, niin kai Savonlinnassa muutenkin verrattuna muuhun Suomeen. On kai väliä sillä, että on jokin hieno, vaativa, syvällinen, elämänviisautta ja taitoa tuova, mihin ylimääräisen tsempin hetket joskus käyttää. Samoin mummolamaisuudelle on kai hyvä, että joskus tehdään viisaasti ajan kanssa, joskus käytännön tekemisten mukaan rientäen, poleilevasti aiheesta ja tekemisentavasta toiseen, jottei jumiudu, jotta löytää uutta, sa syvällisyyteen kontaktin läitstymättä, viihtyy, on rattoisampaa.

* * *
(28.3.2017   Tämän päivän lehtiotsikoissa mainittiin, että hälytysajoneuvoilla tehdään Savonlinnassa vihreä aalto liikennevaloihin, tms. Siinä yhteydessä on olennaista huomata, että ambulanssa on kuulemma aina varalla Kyrönsalmen sillan itäpuolella, jos siltaa nostetaan. Eli ei tarvitse siksi nostosillasta luopua.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti