tiistai 9. elokuuta 2016

Muissa maissa murhia ja pahoinvointia paljon enemmän kuin Suomessa

Mitä Savonlinnassa asuessani olen törmännyt asioihin, jotka lisäävät murhia tai pahoinvointia, niin moni niistä on ollut ruotsalaisen oloinen ja juuri sellaisessa suhteessa, että on myös useimpien muiden ulkomaiden tyypillinen piirre Suomeen verrattuna. Tyypillisesti suomalaiset piirteet sen sijaan ovat tuoneet hyvinvointia ja viihtyvyyttä, jossa sfääreissä ei ole ulkomailla liikuttukaan, esim. liikunta, ulkoilu ja perinteinen sauna.
Tyypillisiä ruotsalaisia piirteitä ovat olleet esim. että sanotaan vaan vaikkei ole. Tai että jossakin on jokin asia niin, että on murhatuksi tulemisen vaara tai jokin muu iso epäkohta jäänyt jäljelle, mutta hyssytellään vaan että olepas nyt luottavaisempi, ja sitten ei olekaan mitään turvaa. Kuten esim. että pensas on läpinäkymätön puska, jonka takana metri tai puoli metriä kodin välttämättömältä kulkutieltä, illallakin, voi olla mikä vain piilossa, jos haluaa. Tai että asuntojen ovista näyttää pääsevän rosvo yöaikaan noin vai, lieneekö tiirikka tai yleisavain tai asunnon vanha avain, en tiedä, mutta vaarallista se on. Tai tuo että täällä ovat olleet monet ja siksi muka on turvallista, vaikka kulttuuri ei liene turvaa luova kuten suomalainen yleensä.
Syynä tuollaiseen voisi olla ihmisten pahoinvointi: tavallaan haluavatkin tehdä itsemurhan,tai joku ryhmä murhata jonkun tietyntyyppisen ihmistyypin pois kokonaan, kuten vaikka ruotsalainen suomalaiset. Tai ruokaorientoitunut ilmastoa osaavat.
Suomalainen kulttuuri tuo hyvää oloa, hyvää toimintakykyä ja yhteiskunnan toimivuutta, yleistä viihtyvyyttäja juttuun tulemista. Siksi se olisi hyvä vaikute ulkomailla joidenkuiden harrastaa, sen sijaan, että tulisivat liian suurin joukoin tänne. Ulkomaalaisia, kun on yli tuhat kertaa enemmän kuin suomalaisia. Suomalaisten hyvien puolien oppimisesta olen kirjoittanut blogissani http://opisuomalaisuus.blogspot.fi ja engl. versiossa http://Finnishskills.blogspot.fi .
Täälträ katsoen Savo ei vaikuta Suomen sydänmaalta, jona sitä pääkaupunkiseudulla pidettiin, vaan kovin ruotsalaistuneelta sen sijaan että olis suomalainen paljoakaan. Vaikutelman isommasta kapasiteetista antavat taiteet ja uskonto, mutta yhteiskunnallinen osaaminen puuttuu ja tilalla on pahoinvointiin ja osaamattomuuteen liittyviä ongelmia.

13.8.2016 Mites jos monessa Euroopan maassa on talojen ikkunoissa perinteisesti ollut ikkunaluukut, niin millaista meno siellä oikein on/oli? Onko hurjempaa kuin Savossa, kun ei täällä näy ikkunoita niin paljoa rikotun, olenko seitsemänä vuonna nähnyt yhtäkään rikottuna, paitsi kauppaan oli joku murtautunut ikkunasta joskus, kai parikin kertaa. Mutta vain harva ikkuna täällä on kai niin alhaalla kuin Keski-Euroopassa, johtuneekohan osin lämpötaloudesta ja sosiaalisuuden tyypistä: arvostetaan omaa rauhaa kotioloissa. Mutta jos on hurjempaa kuin Savossa niin ei niiltä seuduilta voi ottaa ollenkaan vaikutteita Suomeen, jollei nyt sitten joku osaa kyllin varovasti. Mutta onhan olennaista, että kadulle näkee, on niin turvallisempaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti